Digitaliseen patologiaan erikoistunut Grundium on tehnyt merkittävän jälleenmyyntisopimuksen kansainvälisen Alliance Globalin kanssa. Yhteistyökumppanin avulla suomalaisyrityksen kehittämä kannettava digitaalinen mikroskooppiskanneri pääsee Lähi-idän, Afrikan ja Aasian nopeasti kehittyville terveydenhuollon markkinoille. Kannettavan mikrobiskannerin avulla potilaalle lausunnon antava patologi voi työskennellä vaikka toisella puolella maapalloa. Grundiumilla on jo Afrikassa pilottihanke, jossa tehdään kohdunkaulansyövän seulontaa. Keniassa Kinondo-klinikalla on elokuusta 2018 lähtien ollut yhtiön mikroskooppiskanneri, jolla skannattuja papa-näytteitä tarkastelee patologi Helsingissä. Alustavat tulokset ovat lupaavia, yhtiö kertoo tiedotteessa.

– Monissa Afrikan maissa ei tähän asti ole ollut käytännössä mahdollista saada lainkaan patologin lausuntoa, koska patologeja saattaa olla yksi miljoonaa asukasta kohden. Tutkimuksia ovat rajoittaneet myös pitkät etäisyydet ja taloudelliset seikat, Grundiumin toimitusjohtaja Mika Kuisma sanoo .

Grundium allekirjoittama sopimus tarkoittaa sitä, että yhtiö pääsee laajalle markkina-alueelle Lähi-itään, Keski-Aasiaan ja Afrikkaan. Jakelijaksi valikoitunut Alliance Group Global (AGBL) maahantuo innovatiivisia teknologioita ja tuotteita, jotka on suunnattu lääkäreille, tutkijoille ja diagnostisille käyttäjille. Uuden aluevaltauksen jälkeen Grundiumin mikroskooppiskannereita on saatavilla ja käytössä ympäri maailmaa jo lähes joka mantereella.

Etenkin Lähi-idän ja Afrikan markkinoille pääseminen ilman vahvaa yhteistyökumppania olisi ollut Grundiumille haastavaa muun muassa kulttuurierojen ja maanosan epätasaisen talouskasvun vuoksi.

– Meidät vakuutti AGBL:n toimintamalli, jossa jakelu hoidetaan Dubaissa sijaitsevalta päävarastolta. AGBL:llä on kumppanina miljardiluokan yrityksiä, joten pääsemme maailman johtavien biotekniikan brändien joukkoon, Kuisma sanoo tiedotteessa.

Patologian digitalisoituminen on maailmanlaajuinen trendi, ja alalle on muodostumassa miljardimarkkinat. Grundium Ocus on maailman ensimmäinen kannettava digitaalinen mikroskooppiskanneri. Sen ansiosta mikroskooppilasia ei tarvitse kuljettaa patologille eikä patologia tai näytettä siirtää sairaalasta toiseen, vaan lausunnon voi antaa etänä. Koska Grundium Ocus on huomattavasti perinteisiä skannereita halvempi, pienissäkin sairaaloissa voidaan laitteen avulla tarjota kattavia tutkimuksia.

Yrityksen kasvun rinnalla yhtiölle on tärkeää, uudet innovaatiot mahdollistavat paremman terveydenhuollon jopa miljoonille ihmisille. Etenkin afrikkalaisille Grundium Ocus tarjoaa aiempaa parempaa sairaanhoitoa.

– Missiomme on mahdollistaa nopean ja luotettavan diagnoosin tarjoaminen ihmisille, jotka sitä tarvitsevat. Digitaalisen mikroskooppiskannerin ansiosta asiantuntijat esimerkiksi Euroopassa voivat auttaa afrikkalaisia samaan nykyistä parempaa sairaanhoitoa, Kuisma sanoo.