Uuden, kehitteillä olevan sensoriteknologian avulla kirurgi voi seurata reaaliaikaisesti potilaan sydänlihaksen kuntoa avoleikkauksessa.

Näin voidaan välttää avosydänleikkausten jälkeisiä komplikaatioita ja jopa potilaiden kuolemia.

Tutkimusinnovaatio on peräisin Biodesign Finland -ohjelman viime vuoden projektitiimiltä, joka sai idean keksintöönsä kenttätyössä Meilahden sairaalassa.

Tiimi alkaa kehittää innovaatiotaan sydänleikkauksiin Business Finlandin ja Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksen puolitoistavuotisella rahoituksella.

Tutkijoiden mukaan mittausmenetelmä voisi kirurgien käytössä parantaa leikattujen potilaiden toipumista ja elämänlaatua sekä pelastaa jopa satoja henkiä vuosittain.

Monet avosydänleikkauksien jälkeiset komplikaatiot, kuten sydänlihaksen ja sydämen vasemman kammion väliaikainen vajaatoiminta ja niitä korjaava jatkuva lääkitys tai tahdistin, johtuvat sydänlihaksen hapenpuutteesta operaation aikana.

Vasemman kammion väliaikaisesta vajaatoiminnasta kärsii nykyisin joka viides leikattu potilas.

Operaation aikana sydän on pysäytettävä, jotta kirurgilla olisi liikkumaton ja veretön leikkausalue.

Pysäytyksen ajaksi sydän jää ilman happea ja ravinteita, ja mitä kauemmin leikkaus kestää, sitä suuremmaksi riski sydänlihaksen vaurioista kasvaa.

Toistaiseksi sydämen reaaliaikaiseen seuraamiseen ei ole olemassa riittäviä keinoja.

Biodesign on Stanfordin yliopiston luoma menetelmä, jossa terveydenhuollon ongelmia ratkotaan teknologisella tuotekehityksellä.

Suomessa Biodesign-projekti on viety läpi nyt toisen kerran.