Etelänmatkailun suosion kasvu on lisännyt suomalaisten altistumista UV-säteilyn haitoille.

Säteilyturvakeskus (STUK) toteutti suomalaisten aurinkosuojautumista ja solariumkäyttäytymistä selvittävän kyselyn joulukuussa 2018. Tutkimuksen perusteella suomalaisten etelänmatkojen määrä on lisääntynyt kahden vuoden aikana.

STUK on huolissaan matkailun suosion vaikutuksista ihon terveydelle.

Viimeisen viiden vuoden aikana matkustaneista vastaajista 43 prosenttia on polttanut ihonsa auringossa vähintään yhdellä matkalla. Noin joka kymmenes polttaa ihonsa jokaisella tai lähes jokaisella matkalla.

– Ihminen, joka polttaa itsensä toistuvasti auringossa lisää samalla todennäköisyyttään sairastua ihosyöpään, toteaa tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta tiedotteessa.

Höytö huomauttaa myös, että ylenmääräinen auringossa oleskelu vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

– Erityisen huolellisesti auringolta pitää suojautua etelänlomilla, koska lomakohteissa UV-säteilyn määrät saattavat olla paljon suurempia kuin Suomessa kuumimpanakaan kesäpäivänä. Lämmöstä ja valosta kannattaa nauttia terveyttään uhraamatta.

Selvityksen perusteella suomalaisissa istuu lujassa myös uskomus siitä, että solariumissa käyminen ennen matkaa suojaa ihoa. Osa vastaajista kertoi tavakseen käydä solariumissa ennen matkaa, mutta ihon terveyden kannalta tämä ei ole suositeltavaa.

– Solariumista saatu rusketus ei suojaa ihoa UV-säteilyn haitoilta vaan käytännössä pelkästään lisää ihon UV-altistusta ja sitä myöten riskiä sairastua ihosyöpään. Auringosta saatu rusketus sen sijaan antaa pienen, korkeintaan suojakerrointa 4 vastaavan suojan. Se ei riitä yksistään, jos UV-säteily on voimakasta.

Huolellinen ihon suojaaminen etelän lomakohteissa on tärkeää nimenomaan korkeiden UV-säteilytasojen takia. Voimakkaalta auringon säteilyltä kannattaa suojautua vaatteilla ja hakeutumalla varjoon sekä käyttämällä lisäsuojana riittävän tehokkaita aurinkovoiteita.

Aurinkovoiteen suojakertoimen tulee olla vähintään 30. Voidetta pitää levittää reilusti ja lisätä säännöllisin väliajoin sekä aina uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.

– Positiivinen asia selvityksen tuloksissa on se, että suomalaiset osaavat suojautua auringolta aikaisempaa paremmin, mutta toisaalta samaan aikaan näyttää siltä, että erityisesti nuorten aikuisten altistuminen UV-säteilylle lisääntyy.

Selvityksen kohderyhmä oli 15–79-vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn vastasi yli 1000 henkilöä.

Julkaisemme uudelleen Mediuutisissa aiemmin julkaistuja, luetuimpia juttujamme. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12.02.2019.