Hivpointin kyselytutkimuksena toteutettuun selvitykseen vastanneista miehistä noin 35 prosentilla oli ollut seksiä Venäjän matkan aikana. Kyselyn tulokset osoittivat, että väärät uskomukset ohjaavat usein matkailijoiden seksuaaliterveyteen liittyviä valintoja.
Venäjällä on maailman kolmanneksi vakavin hiv-epidemia ja merkittävä osa tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä (UNAIDS). 82 prosenttia kyselyyn vastanneista, Venäjällä seksiä harrastaneista matkailijoista piti hiv-tartunnan riskiä kohtuullisen pienenä.
Vastaajista noin puolet uskoi pystyvänsä arvioimaan kondomin käytön tarpeellisuuden kumppanin ulkonäön tai tämän kanssa käydyn keskustelun perusteella. 35 prosenttia käytti kondomia vain silloin tällöin tai ei ollenkaan. Puolet vastaajista ei ollut koskaan käynyt hiv-testissä.
Matkailijoiden hiv-tartunnat todetaan myöhään
Noin puolet suomalaisten uusista hiv-tartunnoista tulee matkailun aikana suojaamattomassa seksissä. Näistä tartunnoista puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä ja niistä merkittävä osa on saatu Venäjän ja Thaimaan matkoilla.
Usein suomalaisten matkailijoiden hiv-tartunnat todetaan myöhään, jopa vuosia tartunnan saamisen jälkeen.
”Vaikka ei viime aikoina olisi päässytkään reissuun, kannattaa hiv-testi tehdä, jos edellisellä reissulla jäi kondomi käyttämättä. Hiv voi olla vuosiakin oireeton”, muistuttaa Hivpointin Riskittä reissussa -hankkeen koordinaattori Jenna Rantasuomela tiedotteessa.
Säännöllinen testeissä käyminen kannattaa, sillä mitä aiemmin hiv-tartunta todetaan, sitä paremmin sitä pystytään hoitamaan.
"Hiviin on olemassa hyvä lääkitys, joka pitää hiv-tartunnan saaneen terveenä ja estää jatkotartunnat”, lisää Suomen Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Petra Lemmetty tiedotteessa.
Hivpointin ja Lapin yliopiston toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 441 miestä. 154:llä oli ollut seksiä Venäjän matkan aikana ja heistä 70 prosenttia oli yli 50-vuotiaita. Monet vastaajista matkustivat ennen koronarajoituksia Venäjälle usein, 75 prosenttia vähintään kuukausittain. 60 prosentilla oli ollut satunnainen seksisuhde matkan aikana ja puolet kertoi, että heillä on seurustelusuhde tai säännöllinen seksisuhde Venäjällä. Selvityksen tuloksia hyödynnetään matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisytyön kehittämisessä.
Hivpoint toteutti kyselyn yhdessä talousosiologian dosentti Antti Honkasen kanssa. Honkanen toimi vuonna 2020 Lapin yliopistossa professorina.