Suomen tekoälykeskus FCAI:n johtaja Samuel Kaski on saanut maailmanluokan kärkitutkijoille tarkoitetun Turing AI World-Leading Researcher Fellowship -rahoituksen tekoälymenetelmätutkimukseen. Rahoitus myönnettiin Kasken työstä Manchesterin yliopistossa.

Rahoituksen avulla on tarkoitus polkaista käyntiin uusi tutkimuskeskus Manchesterissa: se kattaa tutkimusryhmän perustamisen viideksi vuodeksi. FCAI:n toimintaa koordinoiva Aalto on yksi hankkeen partnereista.

Rahoitus on suuruudeltaan reilut 5 miljoonaa euroa, minkä lisäksi Manchesterin yliopistolta ja partnereilta tulee kaikkiaan yli 10 miljoonaa euroa tutkimusryhmän perustamiseen. Tunnustus jaettiin nyt ensimmäisen kerran, ja sen sai viisi tutkijaa.

”Tämä mahdollistaa vielä tiiviimmän yhteistyön, mikä suoraan edistää myös suomalaista tekoälytutkimusta”, Kaski sanoo Aallon tiedotteessa.

Uuden tutkimusyksikön tavoitteena on kehittää eräänlaista käyttäjälähtöistä tekoälyä, joka osaisi auttaa ihmisiä määrittämään niitä tavoitteita, joita kohti tekoälyn itsensä toivotaan pyrkivän. Tämänkaltaisen tekoälyn toivotaan mahdollistavan läpimurtoja erityisesti lääketieteen piirissä.

Rahoitus tuo Aallon mukaan mahdollisuuden vahvistaa tekoälytutkimusta kansainvälisesti. Se on myös ikään kuin mandaatti Suomen tekoälykeskuksen toiminnalle.

”Rahoitus myös lisää uskoa siihen, että olemme FCAI:ssakin menossa oikeaan suuntaan”, Kaski kertoo.

Poikkeuksellinen tunnustus saa pitkän linjan professorin iloiseksi.

”Uutta tavoittelevalle tutkijalle positiivinen palaute on harvinaista herkkua – sen sijaan on hyvin yleistä kuulla, miksi idea on huono tai suunta väärä. Joten kyllä tunnustus kokeneempaakin tutkijaa lämmittää.”

Kaski jatkaa 50-prosenttisesti Aallossa ja FCAI:n johtajana. Manchesterissa hän toimii Christabel Pankhurst Institute for Health Technology Research -instituutin tutkimusjohtajana.

Lue myös: