Suomalainen terveysteknologian startupyritys Nightingale Health on kerännyt miltei yhdeksän miljoonaa euroa rahoitusta nimekkäiltä sijoittajilta.

Sijoittajien joukossa on muun muassa yksi Small Giant Gamesin perustajista Timo Soininen, Supercellin perustajiin kuuluva Mikko Kodisoja, konkarisijoittaja Markku Kaloniemi ja Dextra-miljonääri ja bisnesenkeli Leena Niemistö.

Niemistö liittyy myös Nightingale Healthin hallitukseen. Niemistö on vaikutusvaltainen hallitusammattilainen ja kokenut startup-sijoittaja, joka toimii vastuullisissa hallitusrooleissa lukuisissa yhtiöissä. Hän on koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hän myi lääkärikeskus Dextran Pihlajalinnalle vuonna 2012.

Rahoituskierros oli välirahoituskierros. Yritys selvittää uuden suuremman rahoituskierroksen mahdollisuutta ja listautumista Nasdaq First North Growth Market -markkinapaikalle.

Nightingale Healthin perustaja ja toimitusjohtaja Teemu Sunan mukaan yritys on siirtymässä kaupalliseen vaiheeseen.

– Olemme iloisia ja otettuja, koska olemme saaneet eturivin sijoittajia, jotka ovat huippuosaajia kaupallisen polun rakentamisesta, Suna kertoo.

Bioteknologiaan perustuvan tuotteen kehitys vaatii suuria investointeja ja yhtiön toiminta on keskittynyt pitkään lähinnä tuotekehitykseen.

Sunan mukaan yritys on investoinut viiden vuoden aikana 30 miljoonaa euroa veritestausteknologiaan, terveysriskejä tunnistavien algoritmien kehitykseen ja terveystietoalustaan.

Nykyään terveysalan yritysten liiketoiminta perustuu pääosin siihen, että ihmiset hakeutuvat hoitoon, kun ovat jo sairastuneita ja haluavat diagnoosin.

Nightingale Health haluaa sen sijaan ennaltaehkäistä sairauksia. Yrityksen kivijalka on ydinmagneettiseen resonanssispektroskopiaan perustuva teknologia, joka saa yhdestä verinäytteestä irti tavallista enemmän terveystietoa.

Ensin yritys keskittyi sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen seulomiseen, mutta nykyään samalla veritestillä saa selville myös hengitystiesairauksiin ja immuniteettiin liittyviä terveysriskejä.

Yritys haluaa tuoda veritestin kuluttajien saataville edullisesti, jotta mahdollisimman monella olisi pääsy parempaan terveystietoon.

Palvelu toimii näin: asiakas tekee testin ja saa tulokset Nightingale-sovellukseensa. Tulokset kertovat, että hänellä on esimerkiksi kohonnut riski sairastua diabetekseen. Sovellus tuo esiin palveluntarjoajia, jotka voivat auttaa ennaltaehkäisemään sairauden kehittymistä.

Palveluntarjoajat voivat olla varsinaisten lääkäripalveluiden lisäksi esimerkiksi ravintoterapeutteja, liikuntapalveluita tai ruokakassipalveluita.

Yrityksen liiketoimintamalli perustuu tähän vaiheeseen: yritys saisi rahaa palveluntarjoajilta pääsystä Nightingalen sovellukseen kuluttajan vaihtoehdoksi.

– Emme myy dataa, vaan annamme vallan ihmisille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tiedettä taustalla. Nightingale Healthin teknologiaa on käytetty yli 20 maassa lääketieteelliseen tutkimukseen ja sitä on käytetty useassa biopankkitutkimuksessa. Antti Mannermaa

Tarttuvatko ihmiset toimeen, jos saavat kuulla terveysriskeistä? Kyllähän ihmiset tietävät jo valmiiksi, että liikkuminen ja terveellinen ruoka edistävät terveyttä.

Suna huomauttaa, että on aivan eri asia tietää yleisellä tasolla, että terveelliset elämäntavat tekevät hyvää kuin kuulla, että jos omia elämäntapoja ei muuta, lähitulevaisuudessa voi uhata verinäytteestä tunnistettu vakava sairaus.

– Luotan siihen, että ihmiset toimivat järkevästi, kun siihen annetaan paremmat edellytykset.

Sunan mukaan tätä tukevat yrityksen tekemät aiemmat kokeilut. Yritys on tarjonnut noin vuoden ajan veritestiä ja testitulosten toimittamista mobiilisovelluksen kautta suoraan kuluttajille Helsingissä. Asiakaspalautteen perusteella tieto on kannustanut toimimaan.

Suna uskoo, että aika alkaa kypsyä ennaltaehkäisevälle terveydenhuollolle. Kansainvälinen koronakriisi on lisännyt kiinnostusta terveysalan keksinnöille.

– Maailma herää siihen, että sairauksiin kannattaa puuttua ennalta, Suna sanoo.

Nyt Nightingale Health lähtee viemään teknologiaansa terveydenhuollon toimijoiden ja suoraan kuluttajien käyttöön. Yritys aikoo aloittaa kaupallisen toiminnan Suomesta ja lähimaista, mutta tavoittelee pian myös kansainvälistä kasvua.

– Uskomme, että seuraavan kolmen vuoden kuluessa Nightingale-teknologia on käytössä useammassa kansainvälisessä terveyden- ja hyvinvoinnin markkinassa.