Suomalainen syövän digitaaliseen oireseurantaan erikoistunut terveysteknologiayhtiö Kaiku Health on kehittänyt digitaalisen covid-19-oireseurantamallin yhdessä Sveitsin johtavan yliopistosairaalan, Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG), kanssa.
Seurannan avulla hoitohenkilökunta pystyy tehokkaasti tunnistamaan sairaalahoitoa vaativat potilaat ja kutsumaan heidät sairaalaan.
Digitaalinen seuranta otettiin sairaalassa käyttöön kuluvan viikon tiistaina 7. huhtikuuta niille Geneven kantonin potilaille, joilla on joko todettu covid-19-tartunta, riittävä epäily tartunnasta tai jotka on kotiutettu sairaalahoidosta.
– Potilaat täyttävät palvelussa päivittäin oireraportin, jonka vastaukset palvelu analysoi. Sairaalan covid-19-hoitotiimi saa hälytteen potilaista, joiden oireet vaativat hoitohenkilökunnan arviointia sekä mahdollisesti sairaalahoitoa, Lauri Sippola, Kaiku Healthin toimitusjohtaja, kertoo.
Digitaalisen ratkaisun odotetaan auttavan sveitsiläisiä potilasvirtojen hallinnassa kriisiytyneellä Geneven alueella.
– Kun sairaanhoidon resurssit ovat kuormittuneet, on tärkeää pystyä välittömästi tunnistamaan hoitoa tarvitsevat potilaat ja samaan aikaan välttämään turhia sairaalakäyntejä. Tilanteessa, jossa testauskapasiteetti on ylikuormittunut, oireiden digitaalinen seuranta helpottaa covid-19-tartuntojen tunnistamista muiden sairastuneiden joukosta, Kaiku Healthin lääketieteellinen johtaja Vesa Kataja sanoo.
Sveitsissä covid-19-epidemia on levinnyt nopeasti ja sairastuneiden määrä huhtikuun alussa (6.4.) oli jo yli 21 000. Tartuntamäärien kasvaessa nopeasti maaliskuussa, Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG) alkoi kehittämään potilaiden digitaalista oireseurantaa yhteistyökumppaninsa Kaiku Healthin kanssa.
Kaiku Health on kehitetty syöpäpotilaiden oireseurantaan hoitojen aikana ja niiden jälkeen ja se oli jo Genevessä tässä käytössä.
– Etenkin uusien immunologisten syöpähoitojen haittavaikutuksien aikaansaamat oireet, kuten esimerkiksi kuume, yskä ja hengenahdistus, muistuttavat covid-19-infektion aiheuttamia oireita. Tältä pohjalta yhteistyössä kehitettiin varsin nopeasti uusi oireseuranta-osio jo valmiiseen teknologiaan, Kataja kuvaa kehitystyötä.
Kataja painottaa etäseurannan ja -käyntien tärkeyttä erityisesti riskiryhmien osalta.
– On erityisen tärkeää, että riskiryhmiin kuuluvat, kuten syöpäpotilaat, joiden immuniteetti on heikentynyt, välttävät altistumista virukselle.
Monet vastaanottokäynnit voidaan järjestää etävastaanottona ja potilaiden vointia ja oireita voidaan tarkkailla teknologian avulla reaaliaikaisesti.
– Hoitohenkilökunta saa hälytteen pahenevista oireista ja voivat olla välittömästi yhteydessä potilaaseen jatkotoimenpiteitä varten.
Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.