Suomalainen Reeta Schnaible sai perjantaina 18. joulukuuta Pfizerin koronarokotteen. Rokotteen antoi sairaala, jossa Schneible työskentelee Yhdysvalloissa. Myös Schneiblen ystävä, suomalainen Henna Taylor saa rokotteen lähiviikkoina. Molemmat ovat sairaanhoitajia Los Angelesin alueella Kaliforniassa.

– Pistoskohdassa oli pari päivää hiukan kipeä. Muita oireita ei tullut. Kymmenen päivän päästä suoja on 88 prosenttinen. Saan toisen pistoksen kolmen viikon kuluttua. Sitten suoja on 95 prosenttinen, sanoo Schnaible.

Taylor odottaa omaa rokotustaan innolla.

– Haluan, että pandemia saadaan kuriin, hän sanoo.

Taylor työskentelee synnyttäneiden osastolla Kaiser Permanenten Panorama City -sairaalassa. Se sijaitsee rantakaupunki Santa Monican pohjoispuolella. Kaiser Permanente on Yhdysvaltojen suurimpia sairaalaketjuja.

Schnaible puolestaan työskentelee Providence Cedars-Sinai Tarzana Medical Centerin synnytysosastolla.

Yhdysvalloissa koronan ilmaantuvuusluku on kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Erityisen vaikea tilanne on Kaliforniassa, missä tapausten määrä on kaksinkertaistunut viimeisen kahden viikon aikana.

Silti monet Kaliforniassa suhtautuvat epäillen uuteen rokotteeseen.

– Täällä on monissa sairaaloissa jo hyvin täyttä, mutta on muutamia hoitajia, jotka eivät vieläkään ota tätä tautia tosissaan. Tilanne on niin paha, että ei se voi tästä mennä kuin parempaan suuntaan, sanoo Taylor.

Schnaiblen mukaan vuodepaikkojen lisäksi myös hoitajista alkaa olla pulaa. Providence Cedars-Sinai Tarzana Medical Centerin -sairaalassa hoitajia kannustetaan ottamaan lisävuoroja tuntuvilla palkkioilla.

Jos hoitaja tekee ylimääräisen työvuoron, saa hän siitä normaalin palkan lisäksi 550 dollarin, eli noin 450 euron kannustelisän. Vastaava järjestelmä on ollut käytössä myös Kaiser Permanenten Panorama City -sairaalassa.

Schnaible ja Taylor ovat molemmat hoitaneet koronapositiviisia potilaita.

– Alussa koronasta tiedettiin vähemmän, ja vauvat erotettiin synnytyksen jälkeen koronatestissä positiivisen saaneista äideistä. Nyt näin ei enää tehdä. Yhtään koronapositiivista vauvaa ei ole meillä ollut. Jos lapsi joutuu teholle, niin koronaa kantava äiti ei voi mennä sinne, sanoo Schnaible.

Rokotukset ovat vasta alkaneet Kaliforniassa. Vaikka rokotusjärjestyksestä on suosituksia, päättävät sairaalat itse, ketkä työntekijät rokotetaan ensin.

– Olemme keskustelleet rokotteista myös ystäviemme kanssa. Emme ala kenenkään mielipidettä muuttamaan. Kun hoitajat saavat rokotteita ja ihmiset näkevät, että rokote toimii, se rohkaisee heitäkin ottamaan rokotteen, sanoo Taylor.

Onko rokotteen jälkeen edessä ravintolareissuja ja bilettämistä? Schnaible nauraa.

– Ei, vaikka nyt olo on turvallisempi. Kyllä me jatkamme turvatoimien kanssa, kunnes epidemia on rauhoittunut. Käytämme maskia emmekä mene minnekään, minne ei tarvitse mennä. Tämä jatkuu vielä pitkälle ensi vuoteen, sanoo Schnaible.

Korona on tullut lähelle myös siviilissä. Kun Schnaible teki pitkää vuoroa, oli hänen tyttärensä Alexa isänsä luona ja altistui siellä koronalle.

– Alexa on nyt siellä karanteenissa, sanoo Schnaible.