Suomalainen kliinisen vaiheen biolääkeyritys Faron Pharmaceuticals osallistuu maailmanterveysjärjestö WHO:n luotsaamaan, potentiaalisia COVID-19-hoitoja tutkivaan Solidarity-lääketutkimukseen, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Faron lahjoittaa tutkimusvaiheessa olevaa suonensisäisesti annosteltavaa beeta-1a-interferonia 2 000 WHO:n tutkimuspotilaalle. Faronin kehittämä Traumakine-hoito perustuu beeta-1a-interferonin suonensisäiselle käytölle akuutin keuhkovaurion hoidoksi.

Maailmanlaajuisessa Solidarity-tutkimuksessa verrataan neljää hoitovaihtoehtoa nykyisten tehohoitostandardien yhteydessä. Tarkoituksena on arvioida niiden suhteellista tehoa COVID-19:n hoidossa.

Tutkimuksessa on mukana yli 90 maata, ja sen tavoitteena on todeta nopeassa aikataulussa, voidaanko jollakin näistä lääkkeistä hidastaa sairauden etenemistä tai parantaa henkiinjäämisen mahdollisuutta.

Tutkimus on adaptiivinen, jotta useita hoitovaihtoehtoja voidaan verrata nopeasti maailmanlaajuisesti samaan aikaan. Nyt WHO on päättänyt sisällyttää näihin hoitoihin Faronin suonensisäisen beeta-1a-interferonin.

– Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että WHO otti beeta-1a-interferonin COVID-19:n hoidossa ensisijaisesti testattavien lääkkeiden listalleen ja etenkin lääkkeen suonensisäisen muodon, jota uskomme kriittisesti sairaiden potilaiden tarvitsevan, Faronin toimitusjohtaja Markku Jalkanen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Traumakinen mahdollisuuksista koronaviruksen vuoksi sairastavien hoidossa on pohdittu jo aiemmin, mutta Fimean mukaan tehoja ei ole vielä näytetty toteen.

Faron on noteerattu Lontoossa ja Helsingin pörssin First North -listalla.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.