Suomalaisen diagnostiikkayritys Zora Biosciencesin kehittämä CERT-testi laajenee koko Yhdysvaltain markkinoille. Testin ottaa käyttöön Quest Diagnostics, jolla on Yhdysvaltojen kattavin näytteenottoverkosto, yli 2 200 toimipistettä. Yrityksen liikevaihto on yhdeksän miljardia dollaria, ja se on yksi S&P 500 - sekä Fortune 500 -listauksien yrityksistä.

– Quest Diagnostics tarjoaa laboratoriopalveluita sairaaloille, lääkäreille ja suoraan kuluttajille. Heidän verkostoonsa kuuluu puolet Yhdysvaltain lääkäreistä ja sairaaloista, käytännössä siis heillä on hallussaan huomattava osa koko markkinasta. CERT on aiemminkin ollut Yhdysvalloissa käytössä arvostetulla Mayo-klinikalla, mutta nyt saatavuus laajenee koko maahan, Zora Biosciencesin toimitusjohtaja Reini Hurme sanoo tiedotteessa.

Yhdysvalloissa on arviolta 100 miljoonaa sydänpotilasta. Vuosittain sydäninfarktin saa 800 000 ihmistä ja aivoinfarktin lähes sama määrä. Kuolemia sydänsairaudet aiheuttavat vuodessa noin 650 000. Määrä on lisääntynyt korona-pandemian myötä.

– CERT-testiä tullaan ensisijaisesti käyttämään sydänpotilaille arvioimaan sydän- ja aivoinfarktiriskiä. Tavoitteena varhaisemmalla riskin tunnistamisella on estää näitä tapahtumia. Yhdysvalloissa tehdään lähes 50 miljoonaa lipidipaneelitestiä (mm. LDL-kolesteroli) vuosittain. CERT-testi tuo sydänriskien ennustamiseen merkittävää lisäarvoa. Tavoitteena on, että CERT vakiintuisi kiinteäksi osaksi testipaneelia USA:ssa, Zora Biosciencesin tutkimusjohtaja Reijo Laaksonen sanoo tiedotteessa.

Sydäntaudit ovat massiivinen ongelma ihmisille ja kustannus terveydenhuollolle. Sydäntautien arvioidaan aiheuttavan 220 miljardin vuosittaiset kustannukset Yhdysvalloissa.

– Meille sopimus Questin kanssa voi tuoda miljoonien liikevaihdon, mutta vielä suurempi rahallinen vaikutus tällä asialla on Yhdysvaltojen terveydenhuollolle, Hurme sanoo.

Suomessa Zora Biosciencesin CERT-testi tunnetaan nimellä Hertta. Testi on Suomessa saatavilla kaikilta yksityisiltä lääkäriasemilta sekä kahdesta julkisesta laboratoriosta.

Testi mittaa massaspektritekniikan avulla veren plasmassa hyvin pieninä pitoisuuksina esiintyviä rasvayhdisteitä, keramidi- ja fosfolipidejä. Niiden pitoisuuksiin voidaan vaikuttaa elintavoilla ja lääkityksellä, kuten kolesterolipitoisuuksiinkin.