Yhdysvaltalainen JDRF-säätiö on myöntänyt noin 1,8 miljoonan euron suuruisen kaksivuotisen rahoituksen suomalaiselle Babyscreen-tutkimushankkeelle.

Viime marraskuussa käynnistyneen Babyscreen-tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa ne vastasyntyneet lapset, joilla on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen, keliakiaan tai kumpaankin. Pyrkimys on myös havaita mahdollinen sairastuminen niin aikaisin kuin suinkin mahdollista, jotta sairastumisvaiheeseen usein liittyviä muita terveysongelmia voitaisiin ehkäistä.

Tutkimushanketta johtaa professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta. Tutkimus on Helsingin yliopiston ja Husin yhteinen. Mukana on tutkijoita myös Turun yliopistosta.

JDRF-säätiö on maailman suurin voittoa tavoittelematon tyypin 1 diabetestutkimuksen rahoittaja.

Lapsuusiässä alkava tyypin 1 diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muussa maassa. Myös keliakiaan sairastuminen on lisääntynyt Suomessa. Perintötekijät yhdessä ympäristötekijöiden kanssa vaikuttavat riskiin sairastua näihin sairauksiin.

Tutkimukseen osallistuvilta lapsilta selvitetään äidin suostumuksella tyypin 1 diabetekselle ja keliakialle altistavia perintötekijöitä. Määritys tehdään syntymän jälkeen napanuorasta otettavasta verinäytteestä.

Tutkittavien rekrytointi jatkuu vuoteen 2021 saakka ja seuranta siitä vielä vuoden eteenpäin. Lopulliset tulokset tutkimuksesta saadaan vasta vuonna 2032.