Suomalaisella Cleamix-yhtiölle koronavirus on onnenpotku. Vuonna 2016 perustettu startup on kehittänyt mullistavan teknologian desinfiointiin.

Kyseessä on kannattava laite, joka muuttaa vetyperoksidin kaasuksi. Kaasu vähentää bakteerien ja virusten määrän miljoonasosaan, eli 99,9999 prosenttia niistä tuhoutuu. Lisäksi Cleamixin laite tehoaa taistelukaasuihin, homeeseen ja sieniin.

Sillä voidaan desinfioida ja puhdistaa muun muassa junavaunuja, laivojen sisätiloja, sairaalahuoneita, tekstiilejä, asusteita ja tavaroita, kuten kirjoja ja instrumentteja.

”Korona-virusten, kuten myös ebolan ja pernaruton tuhoaminen on meille lasten leikkiä. Laitteemme neutraloi myös kaikki tunnetut kemialliset ja biologiset taistelukemikaalit”, sanoo Cleamixin toimitusjohtaja Panu Wilska.

Ensimmäiset laitteet Cleamix myi viime vuonna, ja yhtiö on juuri siirtynyt sarjatuotantoon.

”Myynti on räjähtämässä käsiin. Vuonna 2017 myimme ensimmäiset laitteet. Viime vuonna alkoi sarjatuotanto ja myimme parikymmentä laitetta. Tänä vuonna liikevaihtomme nousee muutamasta sadasta tuhannesta miljooniin. Sisällä on esimerkiksi ulkomaisen terveydenhuollon organisaation tilaus sadoista laitteista”, Wilska sanoo.

Asiakkaina on muun muassa Aasian maiden viranomaistahoja.

”Olemme myymässä sekä Etelä-Koreaan että Indonesiaan useita kymmeniä laitteita. Indonesiasta on vieraana delegaatio, joka tuli Suomeen saadakseen maahantuontiin liittyvät muodollisuudet hoidettua mahdollisimman nopeasti.”

Yksi asiakas on Etelä-Korean KCDC, joka vastaa Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta.

”KCDC käyttää laitetta muun muassa laboratorioiden puhdistamiseen, jotta koronavirukseen liittyvät fasiliteetit ovat varmasti puhtaita muista mikro-organismeista.”

Sopii sota-alusten desinfitiointiin

Etelä-Koreassa laitteita on käytetty myös sota-alusten ja potilasvastaanottojen puhdistamiseen.

Laitteen kehitys lähti alun perin Suomen puolustusvoimien tarpeista. Ilmavoimat tarvitsi helppokäyttöisen laitteen, jolla se voi puhdistaa biologisille ja kemiallisille aseille altistunutta kalustoa.

Vetyperoksidin kaasutuslaitteiden markkinaa ovat hallinneet globaalit yritykset.

”Olemme kehittäneet täysin uuden tavan höyrystää vetyperoksidia. Olemme hakeneet yli 20 kotimaista ja ulkomaista patenttia. Menetelmämme mahdollistaa prosessin hallinnan niin, että kaasu ei kondensoidu pinnoille. Kondensoitunut vetyproksidi vahingoittaa monia materiaaleja. Apuna kondenssin hallinnassa käytämme Vaisalan sensoreita”, sanoo Wilska.

Kun vetyperoksidi leviää kaasuna, tunkeutuu se tehokkaammin käsiteltäville pinnoilla, laitteiden sisään ja mahdollistaa tekstiilien käsittelyn.

Tutkimuslaitos VTT on testannut laitetta ja varmistanut Cleamixin omia testituloksia.

Wilskan mukaan kilpailijoiden laitteet ovat huomattavan isoja ja kalliita.

Ne liikkuvat 100 000 euron hintaluokassa.

”Meillä on laite, joka painaa 9,5 kiloa, ja se on neljä kertaa tehokkaampi kuin kilpailijan 250 kiloa painava laite. Suhteutettuna kokoon meidän laitteemme on parikymmentä kertaa tehokkaampi kuin kilpailijoiden laitteet.”

Yksi laite riittää tyypillisesti 200 kuutiometrin huoneen puhdistamiseen. Laitteeseen voidaan tarpeen tullen kytkeä lisäyksiköitä, jotka moninkertaistavat tehon.

Wilskan mukaan markkinoiden isot toimijat ovat jo reagoineet Cleamixin laitteisiin.

”Kun tulimme markkinoille, maailmanmarkkinan kakkonen laski hintojaan noin 50 prosenttia ja nyt ykkönen laski jopa 70 prosenttia. Päihitämme heidät silti.”

Cleamixin laitteille on paljon sovelluksia erityisesti terveydenhuollossa. Useiden maiden sairaaloissa perinteisten sairaalabakteerien rinnalle on noussut uusi ongelma hiivasieni candida auris. Sitä on erittäin vaikea hävittää. Yhdysvalloissa siihen eivät pystyneet laitteet, jotka puskivat vetyperoksidia viikon ajan.

THL:n mukaan Suomessa candida aurista ei vielä esiinny. Sieni voi aiheuttaa vakavia infektiota ja heikkokuntoiset potilaat saattavat kuolla.

”Kilpailijoiden laitteet tuottavat suurelta osalta vesihöyryä. Meidän laitteemme tehoaa VTT:n testien perusteella myös candida aurikseen.”