Koronaviruksen leviämistä edistää se, että viruksen itämisaika saattaa olla jopa viikkoja ja oireita on vaikea huomata ajoissa. Tästä seuraa se, että oireeton kantaja voi tietämättään tartuttaa useita kohtaamiaan ihmisiä.

Monet eri lähteet ovat kuitenkin uutisoineet, että suomalainen Oura-älysormus voisi auttaa huomaamaan esimerkiksi viruksen aiheuttaman ruumiinlämmön nousun ajoissa.

Nyt Oura-sormuksen käyttöä on alettu tutkia Yhdysvaltain Kaliforniassa, CultofMac kirjoittaa. Yhteensä 2000 Oura-älysormusta on toimitettu työntekijöille sekä Zuckerberg San Franciscon yleissairaalassa että UCSF:n lääketieteellisessä tutkimuskeskuksessa.

Sormusta voidaan käyttää käyttäjän elintoimintojen kuten sykkeen, sykevälivaihtelun, kehon lämpötilan ja kalorikulutuksen mittaamiseen. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, voiko sormuksen mittareilla havaita koronavirustartunnan varhaisessa vaiheessa, jolloin käyttäjä voisi hakea hoitoa tai asettaa itsensä karanteeniin.

Esimerkiksi turkulaisen Lyytin perustaja ja toimitusjohtaja Petri Hollmén on kertonut blogissaan havainneensa oman koronatartuntansa älysormuksen avulla.

Hollmén kertoi San Francisco Chronicle -uutistoimistolle, että eräänä aamuna sormus ilmoitti hänen ruumiinlämpönsä olevan asteen korkeammalla kuin normaalisti. Tämän jälkeen Hollménilla todettiin koronavirus.

– Muuten olisin vain luullut, että väsymys johtuu koirastani, joka herättää minut kahdesti yössä, Hollmén kertoo.

Ouran pitkäaikaisen sijoittajan Lifeline Venturesin osakas Timo Ahopelto sanoi kuitenkin vielä torstaina Kauppalehdelle, ettei sormukselle olla tekemässä koronakampanjaa.

– Me ei olla mikään koronadiagnostinen firma. Emme aio tehdä mitään kampanjoita, että hei, mittaa tästä onko sinulla korona. Se ei olisi eettistä, Ahopelto kertoo.

Oura on pyytänyt 150 000 käyttäjäänsä jakamaan terveystietonsa. Yhtiön mukaan siitä voisi olla apua koronavirus-algoritmin määrittelyssä.