Syöpäsäätiö jakoi suurapurahansa periytyvän suolistosyöpäalttiuden tutkimukseen professori Lauri Aaltosen ryhmälle Helsingin yliopistoon ja aggressiivisen eturauhassyövän tunnistamiseen ja hoidon kehittämiseen professori Steve Bovan ryhmälle Tampereen yliopistoon.

Kumpikin ryhmä sai kolmivuotisen 450 000 euron apurahan.

Akatemiaprofessori Lauri Aaltosen ryhmä on tutkinut periytyvää suolistosyöpäalttiutta jo 25 vuotta.

Aaltosen ryhmä on tunnistanut kenties estettävissä olevan ympäristötekijän, joka aiheuttaa geenimutaatioiden kertymistä suolistosyövässä ja sen esiasteissa.

– Tuore havaintomme liittyy tiettyjen bakteerien tuottaman kolibaktiini-nimisen toksiinin vaikutuksiin suoliston solujen perimään. Tämä voi osoittautua merkitykselliseksi ja yleiseksi tekijäksi syövän synnyssä, kertoo Aaltonen tiedotteessa.

Syöpäsäätiön apurahan tuella Aaltonen pyrkii syvällisemmin ymmärtämään väestötasolla yleistä suolistosyöpäalttiutta.

– Yhdistämme kasvaimien säätelygenomista tuotettavaa tietoa ja tietoa syöpäpotilaissa yliedustettuina olevista geenivariaatioista. Näin saamme pelkkien assosiaatioiden tilalle todellista ymmärrystä siitä, mitkä perimän vaihtelun yksityiskohdat vaikuttavat kasvainalttiuteen ja miksi, kertoo Aaltonen.

Syöpäpatologian professorin Steve Bovan johtama tutkimus pyrkii tunnistamaan hoitoa vaativat, aggressiiviset eturauhassyövät vaarattomista. Päämääränä on löytää tehokkaat hoidot korkean riskin potilaille.

Tutkimuksessa on mukana kymmeniä levinnyttä eturauhassyöpää sairastavia potilaita, joiden syövän etenemistä seurataan alkuvaiheesta alkaen. Bovan ryhmä hyödyntää potilasnäytteitä, radiologisia tutkimuksia sekä 3D-soluviljelymalleja ja selvittää, millaisia mutaatioita genomissa on ja miten syöpäsolut etenevät.

Solujen molekyylitason ominaisuuksien pohjalta pyritään löytämään oikea hoito kullekin potilaalle. Bovan kehittämää menetelmää on tarkoitus seuraavaksi arvioida kliinisessä potilastyössä.

– Tavoitteemme on kehittää tehokas menetelmä, jonka avulla jokaiselle potilaalle voidaan räätälöidä yksilöllistetty hoito. Tätä menetelmää voitaisiin mahdollisesti hyödyntää myös muiden syöpien hoidossa, kertoo Bova tiedotteessa.

Bova on tutkinut eturauhassyöpää 1990-luvulta alkaen. Meneillään oleva tutkimus alkoi vuonna 2011, kun hän siirtyi Tampereen yliopistoon.