Tutkija ovat löytäneet suolistomikrobien liikkumiseen vaikuttavasta molekyylistä yhteyden rasvamaksaan. Löydös tehtiin hiirillä.

Kyseinen molekyyli on flagelliini, joka aiheuttaa tulehdusta.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan akatemiatutkija Satu Pekkalan tutkimusryhmä selvitti tulehduksen roolia tutkimalla akateemikko Sirpa Jalkasen tutkimusryhmän jalostamia hiiriä, joilta puuttuu tulehdusta edistävä VAP-1 proteiini. Kun VAP-1 puuttui, flagelliini ei aiheuttanutkaan rasvamaksaa.

– VAP-1:n läsnä ollessa flagelliini sai aikaan rasvan pilkkomisen sisäelinten ympärysrasvasta verenkiertoon. Verenkierrosta rasvat pääsivät maksaan, ja saivat aikaan maksan rasvoittumisen, Pekkala kertoo tiedotteessa.

Tutkijat löysivät viitteitä myös siitä, että flagelliini vaikuttaa syövän syntyyn.

Aiemmissa tutkimuksissa flagelliini on liitetty paksusuolensyöpään. Siksi tutkimuksessa selvitettiin samanaikaisesti syöpää sairastavista hiiristä, ihmisten paksusuolensyöpäkudoksista ja syöpäsoluviljelmissä flagelliinin mahdollista yhteyttä syöpään.

Tutkijat löysivät hiirten suolistosta paljon liikkumiskykyisiä eli flagelliinin omaavia mikrobeja. Soluviljelmissä flagelliini aiheutti tulehdusta ja samankaltaisia muutoksia löytyi myös Keski-Suomen keskussairaalasta saaduista ihmisten syöpäkudoksista.

– Voi siis olla, että mikrobien flagelliini vaikuttaa syövän syntyyn ja syövässä esiintyvään tulehdustilaan. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan. Sellainen on alkamassa yhteistyössä Keski-Suomen keskussairaalan kanssa.

Tammikuussa alkavassa ihmistutkimuksessa on muun muassa tarkoitus selvittää, miten tärkeä rooli verenkiertoon päässeellä flagelliinilla on rasvamaksapotilaiden oireissa.

– Jos tärkeä rooli löytyy, olisi kiva spekuloida, voitaisiinko oireita vähentää lääkeaineilla, jotka hidastavat VAP-1:n toimintaa.