Sosiaali- ja terveydenhuollon suojavarusteiden kulutus on toukokuussa edelleen laskussa, kertoo Huoltovarmuuskeskus (HVK). Sen mukaan suojavarusteita on hankittu jatkuvasti lisää sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin, ja nykyisellä kulutuksella suojainten riittävyys on erinomaisella tasolla.

Koronapandemian aikana vakiintuneiden hankintaorganisaatioiden ostoja täydennetään Huoltovarmuuskeskuksen ostoilla, jotka perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön hankintaesityksiin. STM on tähän mennessä tehnyt HVK:lle yksitoista hankintaesitystä.

Suojavarusteita hankittiin vuoden 2020 aikana yli miljardi kappaletta, ja hankinnat jatkuvat tänä vuonna. Suojainten saatavuus niin kansainvälisiltä kuin kotimaisiltakin markkinoilta on hyvä, ja suojaimia pystytään hankkimaan kustannustehokkaasti. Euroissa mitattuna noin viidesosa hankinnoista on kotimaista tuotantoa.

Osassa suojavarusteita varastotilanne on niin hyvä, että hankinta on keskeytetty toistaiseksi.

Tällä hetkellä arvioidaan, että kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon puolella noin 700 000 kappaletta vuorokaudessa. Hengityksensuojaimia (FFP2 ja FFP3) arvioidaan tarvittavan noin 10 000 kappaletta ja suojavaatteita noin 40 000 kappaletta vuorokaudessa.

Riittävyysarviot muuttuvat epidemiatilanteen ja viranomaisohjeistuksen myötä, ja siksi tilannetta on tärkeää arvioida säännöllisesti. Hoitokäytännöt voivat muuttua esimerkiksi virusvarianttien levitessä. HVK ylläpitää STM:n sekä työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta suojavarusteiden tilannekuvaa koronaepidemian aikana.