Tampereen seudun ammattiopisto Tredu on aloittanut suojamaskien 3D-tulostaminen Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön. Kyseessä ovat hoito- ja hoivatyöhön tarkoitetut muoviset suojavisiirit.

– Ensimmäiset visiirit toimitimme heti vapun jälkeen Tampereen kaupungin pandemiavastaanotolle. Nyt pääsemme jatkamaan tuotantoa heidän palautteensa perusteella ja työstämään visiireitä, jotka todella menevät käyttöön. Tarve on kuulemma valtava, kertoo koulutuspäällikkö Marko Seppä-Murto tiedotteessa.

Aloite hankkeeseen lähti Tredusta, joka lähestyi Tampereen kaupunkia ehdotuksella, että Tredun 3D-tulostimia voitaisi käyttää yleishyödyllisesti tulostamalla suojavisiirien osia. Ehdotukseen tartuttiin nopeasti.

– Hienoa, että tällainen yhteistyö on viritteillä. Tarvetta suojille todella on. Tämä on upea juttu, toteaa Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Taru Kuosmanen tiedotteessa.

Tredussa hyödynnetään olemassa olevaa laitteistoa ja osaamista.

– Tarjoamme opiskelijoillemme oppimiskokemuksen todellisessa tärkeässä projektissa. Emme toki pysty vastaamaan koko tarpeeseen, mutta kysehän on enemmänkin siitä, että lähdemme omalta osaltamme mukaan tähän taisteluun, Seppä-Murto tarkentaa.

Koronarajoitusten johdosta myös joissain Tredun yksiköissä työ väheni. Tilanne mahdollisti sen, että henkilökuntaa on pystytty siirtämään tämän maskihankkeen pariin. Kansainvälisten asioiden suunnittelija Thomas Scherrer työskentelee normaalisti muun muassa opiskelijavaihtojen parissa. Nyt kv-toiminta on luonnollisesti nollissa, joten Scherrer koordinoi maskihanketta.

– Materiaalihan liittyy tuotteen kestävyyteen oleellisesti, ja niitä vielä tässä testaillaan. Vielä ollaan siis hankkeen kokeiluvaiheessa. Maltti on valttia tässäkin. Nämä koneet ovat aika herkkiä, eli hosumaan ei voi ruveta. Testausvaihe on samalla erittäin hyvää aikaa opiskelijoiden opetella koneita käytännössä, Scherrer kertoo.