Helsingin yliopistollisessa sairaalassa (Hus) on laadittu omahoito-ohjelma sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen.

Husin Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla valmisteltu ”Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen” -omahoito-ohjelma sisältää harjoituksia sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen ja epämiellyttävää olon kanssa työskentelyyn. Ohjelma antaa keinoja myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen usein kohtaaman vähemmistöstressin kanssa selviämiseen.

– Omahoito-ohjelman avulla voi itsetutkiskelun kautta lisätä itsetuntemusta, joka on usein hyvinvointimme perusta, sanoo apulaisylilääkäri Niina Puustinen Hus Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalta tiedotteessa.

Luotettavan tiedon ja harjoitusten lisäksi omahoito-ohjelmassa on kokemusasiantuntijoiden äänitteitä ja video. Kokemusasiantuntijat ovat olleet tiiviisti mukana rakentamassa omahoito-ohjelmaa.

Sukupuoliristiriitaan liittyville kokemuksille voi olla vaikeaa löytää sanoja. Silloin auttaa, jos omia kokemuksia voi peilata muiden kokemuksiin ja aiheeseen liittyvään tietoon.

– Omahoito-ohjelma voi auttaa hahmottamaan ja jäsentämään omaa kokemusta ja löytämään keinoja selvitä vaikeistakin tunteista ja ajatuksista, pohtii Susi.

Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen omahoito-ohjelma löytyy kaikille avoimesta Mielenterveystalo.fi -palvelusta. Verkkopalvelusta vastaa Husin psykiatria yhteistyössä Manner-Suomen sairaanhoitopiirien, kolmannen sektorin ja potilaiden kanssa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi MAKSUTTA, Klikkaa tästä.