Joensuulainen suksivoideyhtiö Vauhti Speed ilmoitti tiistaina ajavansa alas suksivoiteiden valmistamisen tehdäkseen käsidesiä väestön suojaamiseksi koronavirukselta.

Tavoitteena on tuottaa päivässä 20 000 pulloa WHO:n suositukseen perustuvaa käsidesiä tehtaassaan, joka on suunniteltu helposti syttyvien tuotteiden valmistamiseen.

Vauhti Speed aikoo ottaa käsidesin pysyvästi tuoteportfolioonsa. Yhtiö lahjoittaa nyt valmistuvasta tuotannosta käsihuuhdetta Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirille.

Se on varautunut myymään merkittävän osan viikkotuotannostaan julkiselle terveydenhuollolle ja hoivapalveluihin.

Vauhti Speedin ratkaisu on osa isompaa liikettä, jossa yritykset ja teollisuus Suomessa ja ympäri maailman muuttavat tuotantoaan auttaakseen koronaviruksen leviämisen hillitsemisessä.

Suomessa esimerkiksi savonlinnalainen pienpanimo Olaf Brewing alkoi viime viikolla toimittaa verkkokauppansa asiakkaille omaa käsidesiään.

– Tiedämme toki, että pienpanimon siirtyminen osittain käsidesin valmistajaksi kuulostaa aprillipilalta. Mutta ei se sitä ole – olemme ihan tosissamme, Olaf Brewingin toimitusjohtaja Petteri Vänttinen sanoi Ylen haastattelussa pari viikkoa sitten.

Myös osa apteekeista on alkanut tehdä käsidesiä. Lähes 70 prosentilla apteekeista on valmius ryhtyä itse valmistamaan käsidesiä. Raaka-aineista saattaa tosin tulla pulaa.

Hengityskoneiden ja muiden koronaviruksen hoidossa tarvittavien laitteiden pulaa helpottavat puolestaan autoteollisuus ja ilmailualan yritykset.

Britanniassa toivotaan, että siellä saadaan autoteollisuuden valmistamat uudet hengityskoneet käyttöön koronaviruspotilaiden hoidossa tämän viikon loppuun mennessä, brittien terveysministeri Matt Hancock sanoi BBC:n haastattelussa.

Samansuuntaista liikettä on vireillä esimerkiksi eurooppalaisella ilmailualan yrityksellä Airbusilla, italialaisilla Ferrarilla ja Fiat Chryserillä sekä Yhdysvaloissa General Motorsilla ja Fordilla.

Sähköautoja valmistava Tesla on toimitusjohtaja Elon Muskin Twitter-viestin mukaan alkamassa myös hengityskoneiden valmistajaksi.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.