Venäjän viimeviikkoisesta ohjusonnettomuudesta Vienanmerellä ei ole kulkeutunut radioaktiivista säteilyä Suomeen, kertoo Säteilyturvakeskus (Stuk).

Onnettomuudessa kuoli tämän hetken tietojen mukaan seitsemän ihmistä, kun pieni ydinreaktori räjähti.

Stuk on alustavasti analysoinut Kuopion, Imatran, Kotkan ja Helsingin ilmasta viime päivinä kerätyt hiukkasnäytteet. Stukin käyttämällä menetelmällä havaittaisiin hyvin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.

Näytteissä ei ollut mitään normaalista poikkeavaa, virasto kertoo. Suomen neljän muun ulkoilman radioaktiivisten aineiden keräysaseman analyysit tehdään normaalin käytännön mukaan lähipäivinä.

Venäjällä Severodvinskin kaupungin lähellä kahdeksas elokuuta tapahtuneessa ohjusonnettomuudesta levisi uutisten mukaan ympäristöön radioaktiivisia aineita. Ilmavirtaukset onnettomuusalueelta eivät ole kulkeutuneet Suomeen.

Uutiset ovat myös kertoneet, että onnettomuuden jälkeen säteilyn annosnopeus nousi tapahtumapaikan lähellä lyhyeksi aikaa kahteen mikrosievertiin tunnissa.

Tuollainen annosnopeus on selvästi normaalia suurempi, mutta ei aiheuta vaaraa alueella oleville ihmisille. Sitä voi verrata vaikka kosmisen säteilyn aiheuttamaan säteilyn annosnopeuteen kymmenen kilometrin korkeudessa lentävässä lentokoneessa, joka on viisi mikrosievertiä tunnissa.

Stukilla ei ole yksityiskohtaista tietoa tapahtuneesta onnettomuudesta.

Onnettomuus tapahtui asejärjestelmien testauksessa, ja siksi Venäjän säteily- ja ydinturvallisuusviranomainen ei ole voinut antaa tietoja, joita Stuk on tapahtumasta tiedustellut.

Lue myös:

Ovatko sairaaloiden röntgenlaitteet turvassa? – Väärissä käsissä säteilystä voi tulla rikosväline (MU 6.8.2019)

Kardiologiaan liittyvä säteily voi karsia nuorten naisten halua alalle – ”Siksi naisten erikoistumiselle ei pitäisi asettaa ikärajaa” (MU 25.1.2019)

Hoitajat hakevat yhä vahvempaa roolia – Hamuttua röntgentutkimusten läheteoikeutta ei herunut (MU 8.3.2019)

Stuk: Radioaktiivisia lääkkeitä valmistava tehdas sai järjestelmät kuntoon (MU 18.2.2016)