Suomeen suuntautuvan matkailun piti avautua ensi viikolla, eli 25. toukokuuta. Nyt rajoituksia jatketaan 15. kesäkuuta asti. Samalla Suomessa puuhataan kuumeisesti lakia, joka mahdollistaisi negatiivisen koronatestin vaatimisen maahan saapuvilta.

– Tavoitteena saada lakimuutosesitys lausunnolle ensi viikolla, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikön johtaja Jari Keinänen.

Lain puuttuminen olisi vaikeuttanut epidemian torjuntaa tilanteessa, jossa rajat aukenevat. Keinäsen mukaan hanke on ministeriön prioriteettilistan kärkipaikoilla.

Mitä on hidastanut lain valmistelua?

– Perinteiset syyt – perusoikeudelliset, perustuslailliset ja toimintamallin toimeenpanoon liittyvät syyt, mutta nyt ollaan loppusuoralla, sanoo Keinänen.

Laki saattaa siis olla voimassa joidenkin viikkojen kuluttua.

Useimmissa Euroopan maat ovat jo pitkään vaatineet matkailijoilta tuoretta negatiivista koronatestiä tai todistusta rokotuksista tai sairastetusta koronasta. Lisäksi osa maista on kokonaan estänyt matkustamisen pahimmista tautipesistä, kuten Intiasta.

Laista tulee todennäköisesti heikompi kuin joidenkin muiden maiden vastaavat lait. Se ei tule vaatimaan liikennöijiä tarkastamaan todistuksia etukäteen lähtömaassa eikä se myöskään velvoita liikennöijää kuljettamaan omalla kustannuksellaan matkustajaa takaisin lähtömaahan.

Tällä hetkellä Finnair ja Helsingin satamiin liikennöivät isot yhtiöt, kuten Viking Line ja Silja-Tallink ja Eckerö Line, vaativat Suomeen tulevilta matkustajilta tuoreen todistuksen negatiivisesta koronatesteistä tai sairastetusta taudista.

Jos Suomesta lähtee Tallinnaan pariksi päiväksi voivat matkustajat ottaa paluuta varten pikatestin jo matkalla Tallinnaan.