Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitivät torstaina tilannekatsauksen, jossa todettiin, että tartuntoja tulee ilmi myös jo rokotettujen keskuudessa. Toisaalta rokotettujen sairaalahoidot eivät ole lisääntyneet samassa määrin.
Rokotukset suojaavat vakavimmilta tautimuodoilta edelleen hyvin. Ylilääkäri Otto Helve THL:stä sanoi, että kolmannen rokotuksen piiriin olisi erityisen tärkeää saada riskiryhmiin kuuluvat ja 60 vuotta täyttäneet.
Asiantuntijat totesivat, että virusta kiertää maassamme nyt todella paljon, mutta epidemian huippua ei ole vielä saavutettu.
”Aallon huipun kohdalla kysymys lienee muutamasta viikosta. Tartuntatapaukset ovat viime marraskuusta viisinkertaistuneet. Tehohoitopotilaita tullee riittämään aallon huipun laajentumisen jälkeen pari kolme viikkoa, Helve sanoi.
Kotitestit käyttöön
Tämänhetkisen suosituksen mukaan lieväoireisia tartunnan saaneita tai koronalle altistuneita oireettomia ei suositella menemään virallisiin testeihin. Sen sijaan suositellaan kotitestejä, jotka ovat jo laajalti käytössä.
”Kotitestien herkkyys oireisen taudin toteamisessa on parhaimmillaan kohtuullisen hyvä. Altistuneilla korona ei välttämättä ehdi oirehtia eikä tartunta kotitestissä näy heti. Altistuneiden kannattaisi tehdä vähintään kaksi uutta kotitestiä kolmen päivän välein”, strategiajohtaja Pasi Pohjola STM:stä sanoi.
Positiivisen testin tuloksen saaneille Pohjola suositteli omaehtoista karanteenia, kontaktien minimointia ja informointia niille, joiden kanssa tartunnan saanut henkilö on ollut tekemisissä muutaman viimeksi kuluneen päivän aikana.
”Jos oireet pahenevat, henkilö kuuluu riskiryhmään tai työskentelee hoito- tai hoiva-alalla, on syytä hakeutua viralliseen testiin.”
Karanteenin lyhentäminen ajankohtaista
Karanteeniajan lyhennyksestä ei tiedotustilaisuuden aikana ei ollut vielä täyttä varmuutta. Mahdollista karanteenin lyhennystä viiteen päivään perusteltiin sillä, että vaikka taudin dynamiikka on voimistunut, taudin kesto on nopeutunut.
”Täten 10 päivän karanteeni ei ole enää perusteltua”, Helve sanoi.
Suomessa todettiin viikon 1 aikana arviolta lähes 53 600 uutta koronavirustapausta, joka on yli 11 000 tapausta enemmän kuin vuoden viimeisellä viikolla. Erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidon tarve on kasvanut huomattavasti, mutta tehohoidon kuormitus on suhteellisen vakaa. Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät edelleen koko Suomessa.
Suomessa 12. tammikuuta mennessä 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 88 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Vähintään kaksi rokoteannosta on saanut 84 prosenttia. Lähes 33 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.
Lue seuraavaksi: