Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tänään torstaina pitämässä koronaepidemian tilannekatsauksessa nousi esiin muutamia positiivisia uutisia.

Pieni notkahdus koronatartuntojen jäljityksessä on menneellä viikolla voitettu. Koko valtakunnan tartuntojen lähteet on saatu nyt 68-prosenttisesti selvitettyä.

Uusia koronatartuntoja oli STM:n strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan viime viikolla eli viikolla 11 suurin piirtein yhtä paljon kuin edellisellä. Pientä numeerista laskua määrissä oli, mutta Voipio-Pulkki pyysi huomioimaan, että osa tapauksista tulee aina ilmi vasta jälkikäteen.

– Epidemian alati kiihtyvä kasvu on hiukan hidastunut, mutta tartuntojen taso on edelleen korkea, hän sanoi.

Tartuntaan menehtyneiden määrä on noussut, mutta nousukulma on THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan laskeva.

– Se kertoo koronarokotusten suojaavan iäkkäimpiä, Puumalainen totesi.

Yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä koronan ilmaantuvuus on jatkanut viime kuukausien vähenevää trendiä, toisin kuin nuoremmilla.

Hyviä uutisia saatiin myös Ahvenanmaalta, jossa erittäin korkeita tartuntaluvuista ollaan laajojen karanteenien ja muiden rajoitusten avulla tultu huomattavasti parempaan vaiheeseen.

Entä sitten Hus-alue? Viime päivinä julkisuudessa on havaittu, että Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ja toimitusjohtaja Juha Tuominen ovat hieman eri mieltä siitä, onko merkkejä koronatilanteen pahentumisesta siinä määrin, että hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset ovat tarpeen.

Järvinen oli eilen jopa sitä mieltä, että tartuntaluvut Husin alueella olisivat tasaantumassa, jopa kääntymässä laskuun.

Tänään tiedotustilaisuudesta Taneli Puumalainen ei antanut tilanteesta yhtä valoisaa kuvaa.

– Erityisesti Hus ja Varsinais-Suomi ovat jatkuvasti menneet vuodenvaihteesta lähtien huonompaan suuntaan. Välillä tapausmäärissä on ollut pientä laskua, mutta suunta koko jaksolla on selkeä ja nopea tartuntojen ilmaantuvuuden sekä sairaala- ja tehohoidon tarpeen kasvu.

Lisätoimia tarvitaan hänen mukaansa ehdottomasti.

Virusmuunnokset ovat tilastojen valossa pikkuhiljaa alkaneet levitä Etelä-Suomesta pohjoisempaan.

Viime viikolla karanteenin asetettiin vähän enemmän ihmisiä kuin sitä edellisellä viikolla. Positiivisten koronanäytteiden osuus testatuista on samaa luokkaa kuin aikaisemmin.

– R-arvo on hiukan laskenut, mutta on edelleen yli yhden, Voipio-Pulkki kertoi.

Tehohoitopotilaiden määrä on kääntynyt nousuun. Koko maan tehohoitopaikoista on nyt käytössä 70 prosenttia, mikä ei ole mahdoton tilanne, mutta hankala.

– Olemme lähellä tilannetta, jossa tehohoidon kuormitusta ohjataan päivittäin käsiohjauksella, Voipio-Pulkki sanoi.

Hän kertoi, että ajoittain 68 prosenttia kaikista teho-osastojen potilaista on ollut koronapotilaita.