Tartuntatautilakiin esitetään uutta pykälää 48s, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Esityksen mukaan hoitajien työnantajilla olisi velvollisuus turvata terveydenhuollon asiakkaita, joten riskialttiin potilaan lähihoidossa hoitajien tulisi olla riittävästi suojattuja koronaa vastaan.

Tämä tarkoittaa suomalaista versiota hoitajien koronarokotuspakosta. Uutta pykälää tullaan soveltamaan myös kotihoidossa.

Jos lähikontakteissa potilasta hoitavalla olisi lääketieteellinen este koronarokotteen ottamiselle, hänen tulisi esittää korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen testitodistus.

Mikäli rokottamaton työntekijä ei ottaisi tarjottua korvaavaa työtä vastaan, hänen työsopimuksensa ja palkanmaksunsa keskeytyisivät.

Oikeuskansleri otti jo kantaa asiaan.

Mikäli eduskunta niin päättää, lakiesitys astuu voimaan 30 päivän haarukassa ja on voimassa ensi vuoden loppuun.

Kiurun mukaan oikeuskansleri on jo ottanut kantaa asiaan todeten, että terveydenhuollon työntekijöiltä voidaan vaatia koronarokotuksia. Eduskunta käsittelee valiokunnissa rokotuspakkoa torstaina, mutta Kiuru ei osannut arvioida, kuinka kauan eduskunta asiaa pui.