Koronatartuntojen määrä on koko heinäkuun ajan ollut kasvussa lähes kaikkialla Suomessa, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo tiedotteessa.

Epidemia leviää edelleen nuorten aikuisten keskuudessa. Viime viikolla yli puolet kaikista tartunnoista todettiin 10–29 -vuotiailla, erityisesti 18–21 -vuotiailla.

Karanteeniin asetettiin viime viikon aikana 5 952 ihmistä. STM:n mukaan karanteenimääräyksiä annettiin suunnilleen yhtä paljon kuin edellisellä viikolla.

Tartuntaketjut ovat STM:n mukaan kasvaneet kesän aikana suuremmiksi. Jäljitys on vaikeutunut ja paikoin ruuhkautunut. Kahdessa kolmasosassa (67 %) tapauksista tartunnanlähde kuitenkin on saatu selvitettyä.

Altistumisia tapahtuu etenkin vapaa-ajan tapahtumissa, ravintoloissa ja ulkotiloissa pidetyissä juhlissa ja yleisötilaisuuksissa.

STM muistuttaa tiedotteessa, että koronavirukselle altistuneiden on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä ja yhteiskunnan sulkutoimilta voitaisiin välttyä.

Tällä hetkellä kaksi kolmasosaa (noin 65 %) väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Täyden suojan eli kaksi rokoteannosta on saanut kolmasosa (32 %) väestöstä. Rokotteiden edistymisen ansiosta sairaalahoidon tarve ei enää kasva samaa tahtia kuin aiemmin pandemian aikana. Asiaan vaikuttaa etenkin riskiryhmien hyvä rokotuskattavuus.

Keskiviikkona koronaviruksen takia sairaalahoidossa oli yhteensä 57 ihmistä, joista tehohoidossa oli kuusi ihmistä. Tällä hetkellä sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvat valtakunnallisesti katsottuna nuoret aikuiset ja rokottamattomat potilaat.