Steroidiriippuvuudella on yhteys merkittäviin muutoksiin aivojen rakenteissa, kertoo tuore norjalaistutkimus. Mahdolliset oireet voivat näkyä esimerkiksi väkivaltaisena käytöksenä tai ajaa huumeriippuvuuteen.
Oslon yliopistollisesta sairaalasta löytyy maailman ainoita steroidiklinikoita, jossa autetaan steroidiriippuvuuksista kärsiviä. Potilaat ovat jatkaneet aineiden käyttöä alkoholistin tapaan haittavaikutuksista huolimatta.
Sairaalan aivotutkijat ovat tehneet kolme tuoretta tutkimusta siitä, miten anabolisten steroidien pitkäaikainen käyttö vaikuttaa aivojen toimintaan.
Magneettikuvauksessasteroidiriippuvaisten aivokuoren todettiin ohentuneen useissa kohdissa. Tämä saattaa johtaa toimintahäiriöihin, joiden uskotaan olevan yhteydessä aggressiivisuuteen ja väkivaltaiseen käytökseen, huumeriippuvuuteen sekä pakko-oireiseen häiriöön.
Toisessa tutkimuksessa steroidiriippuvaisilla havaittiin muun muassa huonontunutta työmuistia ja stressinsietokykyä sekä antisosiaalisuutta. Kolmannessa tutkimuksessa huomattiin, että steroidiriippuvaisten oli vaikeampi tunnistaa toisen ihmisen kehon eleisiin perustuvia signaaleja, kuten pelkoa. Häiriöt pelon tunnistamisessa on yhdistetty muun muassa antisosiaaliseen ja psykopaattiseen taipumukseen.
Dopinglinkin asiantuntija Joni Askola sanoo, ettei vastaavia tutkimuksia ole aiemmin tehty.
– Kyllä nämä ovat pysäyttäviä havaintoja, Askola kertoo.
– Aiemmin on tutkittu ja todettu, että suuret annokset testosteronia voivat vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin. Uusissa norjalaistutkimuksissa puhutaan aivojen rakenteellisista muutoksista muiden uusien havaintojen lisäksi.
Norjalaistutkimuksien kohteena oli miehiä, jotka harrastavat voimailua ja kärsivät riippuvuudesta anabolis-androgeenisiin steroideihin. Verrokkiryhminä oli miehiä, jotka eivät käyttäneet steroideja ja miehiä, jotka käyttivät aineita, mutta eivät olleet niistä riippuvaisia. Anabolis-androgeeniset steroidit ovat testosteronia ja sen synteettisiä muotoja, joita kutsutaan yleensä anabolisiksi steroideiksi. Niitä on olemassa satoja.
Noin 30 prosentille steroidien käyttäjistä syntyy riippuvuus aineisiin.
– On tärkeä muistaa, että kyse ei tosiaankaan ole mistään pienestä lieveilmiöstä, kun puhutaan 30 prosentista. Käyttöä myös jatketaan haittavaikutuksista huolimatta, Askola sanoo.
– Steroidien vaaratonta käyttöä ei ole olemassakaan. Muutokset saattavat myös jäädä pysyviksi, Ville Leskinen jatkaa.
Leskinen työskentelee Askolan tapaan A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin asiantuntijana. Molemmat ovat koulutukseltaan terveystieteiden maistereita.
– Mahdolliset haittavaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Esimerkiksi eräältä naiselta hiukset alkoivat lähteä viikossa, kun hän alkoi käyttää testosteronia, Leskinen kertoo.
– Yleensä kuitenkin puhutaan haittavaikutuksista, jotka ilmenevät vasta selvästi pidemmän käytön jälkeen.
Asiantuntijat painottavat, että testosteroni on miehille terveyden kannalta tärkeä hormoni.
– Testosteronin korvaushoidot ovat myös eri asia. Tutkimuksen steroidiriippuvaisten kohdalla puhutaan siihen verrattuna jättimäisistä annoksista ja todella pitkäaikaisesta käytöstä, Askola sanoo.
– Norjalaistutkimuksien suhteen pitää myös muistaa, ettei niiden perusteella voi tehdä suoria päätelmiä syy-seuraussuhteesta. Taustalla saattaa vaikuttaa moni asia steroidien lisäksi, Leskinen kertoo.
Steroidiklinikka löytyy tällä hetkellä Norjan lisäksi ainakin Hollannista ja Britanniasta. Kyse on kuitenkin vielä harvinaisuudesta.
Leskinen ja Askola sanovat, että steroidiriippuvaisen hoidossa tarvitaan ehdottomasti apuun ainakin lääkäri, jonka erikoisalana on muun muassa hormonien ja niitä erittävien rauhasten toimintaa käsittelevä endokrinologia.
– Hoito vaatii mielestäni moniammatillisen tiimin, jossa on apuna myös esimerkiksi psykiatri, Askola sanoo.
– Suomessa ollaan tässä asiassa vielä lapsenkengissä.
Dopinglinkki ylläpitää puhtaan liikunnan puolesta -toimintamallia. Se on liikunta-alan toimijoille suunnattu maksuton malli, joka tarjoaa tietoa ja neuvoja kuntodopingista niin henkilökunnalle kuin asiakkaillekin. Tavoitteena on sitouttaa toimijat antidopingtyöhön, tukemaan puhdasta liikuntaa ja rohkaisemaan asiakkaita kertomaan dopingaineiden käytöstä ja ohjaamaan heitä tarvittaessa terveyspalvelujen piiriin.
Mukaan on liittynyt jo 700 toimijaa.
– Suurin osa liikkujista haluaa liikkua terveellisesti, Dopinglinkin asiantuntija Ville Leskinen sanoo.
Dopinglinkin neuvontapalvelussa kysymyksiin vastaavat eri alojen asiantuntijat. Palvelu on maksuton. Leskinen korostaa, että palvelu kannustaa avoimeen ja rehelliseen vuorovaikutukseen.
Yksi paikka esittää kysymyksiä on nykyisin myös Tor-verkon Torilauta-sivusto, jossa myydään esimerkiksi anabolisia steroideja.
– Me emme tietysti suosittele aineiden käyttöä kenellekään ja tuomme riskit esille, mutta haluamme myös tarjota kaikille tietoa moralisoimatta, Leskinen kertoo.
– Meillä on nyt myös tulossa vertaistukiryhmä niille, jotka haluavat lopettaa steroidien käytön.
Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.