Sote-yritysten verovastuullisuudesta tänään raportin julkaisseen Finnwatchin kritiikille veroriidoista ja ammatinharjoittajalääkäreiden käytöstä ei ole perusteita, kommentoi Hyvinvointiala HALI ry.

Finnwatch julkaisi tänään selvityksen kuuden suuren sote-yrityksen verovastuullisuudesta. Selvityksen mukaan yksikään yritys ei harrasta aggressiivista verosuunnittelua. Noottia yritykset saivat silti muun muassa keskeneräisistä veroriidoista sekä tulonmuunnoista eli siitä, että lääkärit ja muut asiantuntijat eivät ole yrityksissä työntekijöinä, vaan he työskentelevät oman yrityksensä kautta.

Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan veroriitojen osalta selvyyden hakeminen oikeudessa ei kuitenkaan ole ollenkaan tavatonta.

Verottajan kanssa keskeneräisestä asiasta voi vetää yhtäläisyysmerkkiä veronkiertoon.

Kaikkia selvityksessä esitettyjä keskeneräisiä asioita on yhdistyksen mukaan myös jo käsitelty julkisuudessa ja lopulliset arviot on tehtävä vasta prosessien päätyttyä. Joidenkin veroriitojen ongelmalliset järjestelyt on purettu jo kauan sitten.

Ammatinharjoittajien työllistämisen HALI ry huomauttaa olevan hyväksytty käytäntö niin sote-alalla kuin vaikkapa parturi- tai siivouspalveluissa. Myös työpanososingoista annetaan selvityksessä perusteettoman negatiivinen kuva.

– Ammatinharjoittajan työllistäminen ei ole laitonta tai moraalisesti väärin, oli kyse sitten sote-yrityksestä tai siivouspalveluja kotiinsa ostavasta lapsiperheestä. Tuskin kukaan haluaa kieltää yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimista, toteaa Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva tiedotteessa.

Työpanososingoilla ei Kuuvan mukaan kierretä senttiäkään veroja, koska osingot verotetaan ansiotulona.

– Maksamatta jäävät tavalliseen palkkaan verrattuna vain eläkemaksu, sairauspäiväraha ja työttömyyspäiväraha – näiden osalta etuudetkaan eivät kerry. Tämä tuntuu Finnwatchilta unohtuvan.

HALI ry:n mukaan suurten sote-yritysten vastuullisuus on korkealla tasolla.

– Minkään muun toimialan verovastuullisuutta ei ole koskaan tutkittu näin tarkasti ja kriittisesti. Yksityinen sote-ala on myös kotimaisuusasteellaan mitattuna täysin omaa luokkaansa toimialojen joukossa. Yksityinen sote-sektori tukee julkista taloutta verojen lisäksi laadukkailla palveluilla ja yli sadalla tuhannella työpaikalla.

HALI ry on yksityistensosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten toimintaedellytyksiä edistävä yhdistys.