Tänään hallituksen erosta kertonut Juha Sipilä (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina kuunnelleensa tarkkaan sisäistä ääntään ja kantavansa vastuunsa.

– Hallitusohjelman tärkeimpiä tavoitteita oli sote-uudistus, jota on valmisteltu parikymmentä vuotta, Juha Sipilä sanoi.

Hän sanoi, että eduskunnasta viime päivinä välittynyt tilannekuva velvoitti tekemään johtopäätöksen siitä, onko sotella edellytyksiä edetä.

– Edellytyksiä ei ole. Se on minulle valtava pettymys, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa aikaa uusien ratkaisujen hiomiseen ei ollut.

– Tulin laittamaan Suomea kuntoon, Sipilä sanoi ja huomautti, että työtä on tehty valtavasti ja virheitäkin.

– Olen sanonut, että toimin tulos tai ulos -periaatteella. Olen periaatteen mies, hän sanoi.

– Kuuntelin tarkkaan mitä sisäinen ääneni sanoo. Kannan oman vastuuni.

Sipilä sanoi, että hallituksen ero on hänen oma henkilökohtainen päätöksensä. Tasavallan presidentin kanssa hän kertoi keskustelleensa myöhään torstai-iltana, hallituskumppaneiden kanssa perjantaiaamuna.

Sipilän mukaan sote-uudistusta ”yritettiin tosissaan ihan näihin päiviin asti”.

– Suomi ei voi jatkaa näin: uudistuksia pitää pystyä tekemään, hän sanoi.

Ratkaisu hallituksen erosta olisi ollut sama, vaikka eduskuntavaaleihin olisi ollut pidempi tai lyhyempi aika jäljellä, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan nyt on aika esittää vaihtoehtoja sote-uudistukseksi. Hän sanoi olevansa valmis kutsumaan koolle pyöreän pöydän keskustelun asiasta.

Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta.

Lue myös: Kulisseissa tapahtuu - Maakunnat rakentavat B-suunnitelmia sote-uudistuksen kaatumisen varalle (Mediuutiset 7.3.2019)