Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle.

Uudisrakennuksen kustannusarvio on 20,5 miljoonaa euroa. Peruskorjausvaihtoehto väistötilakustannuksineen olisi ollut 15,5 miljoonaa euroa. Nykyisten tilojen peruskorjaus olisi myös johtanut siihen, että terveydenhuolto olisi keskittynyt Savonlinnassa pitkälle tulevaisuuteen kahdelle tontille. Tämä olisi pitänyt yllä tarpeettomia päällekkäisiä toimintoja ja korkeaa kulurakennetta.

– Vaikka uudisrakennuksen hinta tulee hieman peruskorjausta kalliimmaksi, niin hintaero kuittautuu toiminnallisina kustannussäästöinä viiden vuoden aikana. Toiminnallinen hyöty yhdistämisestä on noin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa, ja kiinteistön elinkaaressa puhutaan kuitenkin kymmenistä vuosista, kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo tiedotteessa.

Sote-kiinteistöjen rakentamisesta on voimassa poikkeuslaki. Laki edellyttää yli viiden miljoonan euron rakennushankkeiden hyväksyttämistä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Projektin suunnittelu, kilpailutukset ja sairaalan piha-alueen järjestelyt alkavat heti. Tavoitteena on, että uudisrakennus on käytössä vuonna 2021.