Tasavallan presidentti nimitti eilen torstaina sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) Aino-Kaisa Pekosen (vas.) sosiaali- ja terveysministeriksi ja Krista Kiurun (sd.) perhe- ja peruspalveluministeriksi.

Tasa-arvoasiat käsittelee kuitenkin pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r). Edellisessä hallituksessa ne kuuluivat perhe- ja peruspalveluministerin tehtäviin, jonka vuoksi Annika Saarikko (kesk.) otti kantaa esimerkiksi ulkoministeri Timo Soinin (PS) abortinvastaiseen kannanottoon.

Maanviljelijä, yrittäjä Blomqvist valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 2007. Hän oli edellisellä kaudella RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Blomqvist on kymmenisen vuotta toiminut myös Raaseporin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Blomqvist on puolustanut erikoissairaanhoidon säilymistä Porvoon ja Raaseporin sairaaloissa, joiden toimintaa Hus suuntaa paraikaa uudelleen.

Blomqvist on ilmoittanut vapaa-ajan harrastuksikseen yhteiskunnalliset kysymykset, urheilun, historian ja kirjallisuuden.

Kiurun työnkuvaan kuuluu sote-uudistuksen luotsaaminen. Hän käsittelee sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausta ja palveluja koskevat asiat, työterveyshuollon, lomitukset, sotainvalidien palvelut, veteraanien kuntoutuksen ja rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaa koskevat asiat.

Lääkehuollosta Kiurulle kuuluvat vain Kansallista lääkekehityskeskusta koskevat asiat.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston ja hyvinvointi- ja palveluosaston johtaminen on Kiurun rootelissa, lukuun ottamatta valmiusasioiden koordinointia sekä rahapelitoiminnasta saatujen tuottojen jakamista.

Porissa asuva Kiuru kertoo harrastavansa perhettä ja ystäviä, liikuntaa ja taidemaalausta. Hän puhuu sujuvasti muun muassa viroa.

Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen toimii sosiaali- ja terveysministeriön päällikkönä ja käsittelee muut sosiaali- ja terveysministeriön toimialaan kuuluvat asiat kuten muun muassa lääkehuoltoa, sosiaaliturvaa ja työsuojelua koskevat asiat.

Hänen suuri haasteensa on sotu-uudistus eli uudistaa ja varsinkin yksinkertaistaa Suomen sosiaaliturva. Pitkä urakka on vasta aivan aluillaan. Valmistelu tehdään parlamentaarisesti komiteatyönä.

Pekosella on ruohonjuuritason kokemusta terveydenhuollosta, sillä hän on koulutukseltaan lähihoitaja ja on työskennellyt tehtävässä kotiseudullaan Riihimäellä. Eduskuntaan Pekonen siirtyi Riihimäen seudun nuorisoasunnot ry:n asumisohjaajan työstä 2011.

Kahden vuoden kuluttua Pekonen antaa ministerinpallilla tilaa kansanedustaja Hanna Sarkkiselle (vas.).

Lue myös:

Saattohoitoon tarvitaan tasa-arvoa ja osaamista (Mediuutiset 24.5.2019)

Hallinto-oikeus: Husin johtajaylilääkärin määräys hedelmöityshoidoista syrji naispareja (Mediuutiset 6.3.2019)

Vankien terveydenhuollossa tasa-arvo-ongelma: naisvankien somaattinen sairaalahoito puuttuu (Mediuutiset 22.2.2019)

Uralla yhtä matkaa ylöspäin – Terveydenhuolto tarvitsee yhä naispuolisia uranuurtajia (Mediuutiset 25.1.2019)

Me too -ilmiön kääntöpuoli: Johtavissa tehtävissä terveydenhuollossa olevia miehiä kieltäytyy nyt mentoroimasta naisia (Mediuutiset 15.10.2018)