Hus hakee paraikaa tutkimuslupaa tutkimukselle, joka selvittää etävastaanottojen toimivuutta Husin Pää- ja kaulakeskuksessa. Tutkimus tehdään sähköisellä kyselylomakkeella potilaille, lääkäreille ja hoitohenkilökunnalle.

Lisäksi sairauskertomuksista tutkitaan muun muassa, mihin tarkoitukseen etävastaanotto oli tarkoitettu sekä onko etävastaanotto ollut riittävä potilaan asian hoitamiseksi.

– Etävastaanotoista on niukasti tutkimustietoa. Koronapandemia antaa hyvän mahdollisuuden tutkia etävastaanottojen toimivuutta, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Morag Tolvi tiedotteessa.

Husin Pää- ja kaulakeskuksessa hoidetaan korva-, nenä-, kurkku- ja silmätauteja sekä suu- ja leukasairauksia. Pään alueen sairauksia hoidetaan usein kasvokkain ja potilaan hengitysteiden lähellä, jolloin niin potilaiden kuin henkilökunnankin koronavirustartuntavaara on tutkitusti suurempi kuin muilla erikoisaloilla.

Etävastaanottojen lisääminen niin puhelimitse kuin videoyhteyksin on kuulunut Husin Pää- ja kaulakeskuksen strategiaan ilman epidemiaakin.

Kansainvälisissä tutkimuksissa etävastaanottojen on todettu lyhentävän jonotusaikoja ja vastaanoton pituutta sekä säästävän kustannuksia. Näissä tutkimuksissa yli 90 prosenttia korvatautien yksikön potilaista on ollut tyytyväisiä etävastaanottojen laatuun.

– Pyrimme löytämään ne potilasryhmät, jotka sopisivat parhaiten etävastaanotoille. Tavoitteena on tehdä etävastaanottopotilaille oma hoitopolkunsa, Tolvi sanoo.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.