Euroopan lääkevirasto (Ema) ilmoitti maanantaina aloittaneensa arvioinnin siitä, voiko Pfizerin-Biontechin koronarokotteen Comirnatyn käyttöä laajentaa 5–11-vuotiaisiin lapsiin.

Arvioinnissa Eman ihmislääkkeiden komitea (CHMP) käyttää hyväkseen muun muassa meneillään olevaa kliinistä tutkimusta, jossa on mukana myös tämän ikäluokan lapsia.

Ema arvioi tiedotteessa, että myyntiluvan laajentamisen punninta kestää muutaman kuukauden, ellei sitten ilmaannu lisätiedon tarvetta.

Ema tiedotti maanantaina kahdesta muustakin Comirnaty-koronarokotteeseen liittyvästä uutisesta.

CHMP on hyväksynyt uuden muotoilun, jossa rokote on heti käyttövalmis, toisin kuin nyt käytössä oleva versio. Tällaisia rokotteita saa myydä 60 annoksen pakkauksina, joita saa säilyttää kymmenen viikkoa 2–8 asteen lämpötilassa.

Muutos helpottaa rokotteen kuljetusta, varastointia ja käyttöä rokotuspisteissä. Nykyisin Comirnaty-rokotteet pitää laimentaa tiivisteestä, ja niitä myydään 1170 annoksen pakkauksissa, joita saa säilyttää 2–8-asteen lämpötilassa korkeintaan kuukauden.

Uudenlaista valmistetta lupaillaan jakeluun ensi vuoden alkupuolella.

Comirnaty-rokote saa Eurooppaan jälleen kaksi uutta valmistuspaikkaa. Ema hyväksyi siihen tarkoituksen tehtaat Italian Monzaan ja Anagniin. Päätös ei enää vaadi Euroopan komission hyväksyntää, vaan toiminta voi käynnistyä välittömästi.

Uudet pisteet tekevät valmiita rokotteita, ja niitä pyörittävät yritykset Patheon Italia S.p.A ja Cataleti Anagi S.R.L.

Uudet valmistajat tuottavat Euroopan unionin alueelle koronarokotteita 85 miljoonaa annosta vielä tänä vuonna.