Lääkärit Jenni Puoliväli ja Anni Saukkola tavoittavat sosiaalisessa mediassa tuhansia ihmisiä. Naisten henkilökohtaisilla Instagram-tileillä on viitisen tuhatta seuraajaa molemmilla, ja Tiedenaiset-yhteisöllä yli 20 600 seuraajaa. Saukkola ja Puoliväli ovat perustaneet Tiedenaiset-yhteisön yhdessä kuuden muun terveysalan korkeakoulutetun naisen kanssa.

Tiedenaiset perustettiin kesäkuussa ja se sai alle kuukaudessa kymmenen tuhatta seuraajaa. Tällä hetkellä se on Instagramin suurin suomalainen tiedeyhteisö. Yhteisö perustettiin vastaiskuna netissä leviävälle huuhaalle. Nykyään kuka tahansa voi esiintyä hyvinvointialan ammattilaisena ja jaella ohjeita muille. Tiedenaisten vinkit perustuvat tutkittuun tietoon ja koulutuksen tuomaan ammattitaitoon.

– Lääkäreidenkin pitää tulla pois kopeistaan, se ei ole nykyaikaa. Somessa on pakko olla lääkäreidenkin, koska kaikki muutkin ovat siellä. Jos oikeaa tietoa ei ole tarjolla, palstatilaa saavat kohtuuttomasti nekin, joilla ei ole mitään alan koulutusta, Puoliväli sanoo.

Puoliväli ja Saukkola kertovat, että sosiaaliseen mediaan lähteminen nimenomaan lääkärinä jännitti ensin. Puoliväli pelkäsi, että sanoisi vahingossa jotain tyhmää tai hänen sanomisensa ymmärrettäisiin väärin, tai tulkittaisiin koko lääkärikunnan kommentiksi. Saukkola taas mietti, onko hän tarpeeksi pätevä tekemään päivityksiä niistäkin aiheista, joiden erikoisasiantuntija hän ei ole.

– Tuli olo, että en ole edes alan erikoislääkäri tai lukenut kaikkea kirjallisuutta aiheesta. Mutta nopeasti huomasin, että taso, jolla Instagramissa puhutaan, on ihan sopiva itselleni ja lääkärin tutkinto on jo itsessään riittävä mandaatti. Jos keskustellaan jostain tiedeasiasta, josta ei ole vielä konsensusta, on hyvä kuunnella kapean alan asiantuntijoita, mutta muuten lääkäreille tarvitaan lisää uskoa omaan osaamiseen, Saukkola sanoo.

Saukkola ja Puoliväli kertovat, että ihmisiltä tulee lähes yksinomaan hyvää palautetta ja kollegat ja esimiehetkin ovat kiitelleet. Vaikka naiset ovat "some-lääkäreitä", ihmiset yrittävät yllättävän harvoin saada somen kautta hoidettua varsinaisia lääkäriasioitaan. Jos joku kysyy henkilökohtaisesta terveysasiasta, Puoliväli ja Saukkola kehottavat hakeutumaan lääkäriin muuta kautta.

Instagram on erityisen suosittu 20–35-vuotiaiden naisten keskuudessa, ja siksi se oli Tiedenaisillekin luonteva paikka. Eniten huomiota keräävät postaukset, jotka käsittelevät ajankohtaisia asioita, jotka ovat muutenkin otsikoissa. Saukkola on kirjoittanut esimerkiksi influenssarokotteesta ja Puoliväli antibioottiresistenssistä ja äitiyskuolemista. Ravitsemus ja ravintolisät kiinnostavat ihmisiä myös paljon, samoin mielenterveys.

– Välillä tunnen tuskaa kun asiat ovat monimutkaisia, ja ne pitää tiivistää tiettyyn merkkimäärään. Mutta ei tavallinen ihminen välttämättä jaksa lukea aiheesta sen enempää, Puoliväli sanoo.

Instagramin vahvuus on myös se, että siellä voi helposti jakaa myös videoita, joita kuuntelevat nekin, jotka eivät halua syventyä lukemaan.

Puoliväli erikoistuu tällä hetkellä anestesiologiaan ja tehohoitoon Seinäjoella. Ala on Puolivälin haaveammatti. Saukkola puolestaan työskentelee Terveystalossa viestinnän konsulttina ja Jyväskylässä vanhushoidon lääkärinä. Molemmat ajattelevat, että somesta voi tulla sivutyö. Tiedenaiset yhteisö on saanut Tieteentiedotus ry:ltä tukea, jolla rahoitetaan ensi vuosi. Rahalla katetaan matka- ja kokouskuluja, mutta tavoite on, että Tiedenaiset pystyy ensi vuonna maksamaan jäsenilleen myös palkkaa tehdystä työstä. Tammikuussa tulossa on myös live-tapahtuma, johon myydään pääsylippuja. Lisäksi Puoliväli ja Saukkola ovat aloittamassa tammikuussa podcastin.

Saukkola ja Puoliväli eivät tunteneet toisiaan ennen somea. Saukkola alkoi seurata Puoliväliä Instagramissa, ja heistä tuli ystäviä. Samalla metodilla löytyivät muutkin Tiedenaiset-yhteisön jäsenet.

– Parasta on ollut se, miten sattumalta löysimme toisemme ja yhteisestä visiosta, tavallaan kuitenkin ihan tyhjästä, syntyi tämä huippujuttu, Saukkola sanoo.