Lappeenrannan jääkiekkojoukkue Saipa kertoi torstaina Mediuutisissa osallistuvansa koronarokotetalkoisiin tarjoamalla keskiviikkona 27. lokakuuta pelattavan Saipa-Ilves-ottelun edellä katsojille mahdollisuuden ottaa koronarokote.

Saipan koronatalkoissa tavoitellaan erityisesti niitä, jotka eivät ole vielä ottaneet yhtään koronarokotetta.

– Rokotuspiste on auki yhden tunnin ajan ennen ottelun alkua, kello 17.30 alkaen. Kaikille ensimmäiseen koronarokotteen ottajalle on myös jotain pientä kivaa tarjolla ennen matsia, Saipan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sanoi.

SM-Liigan joukkueet näyttävät joukolla heränneen rokotuskattavuuden edistämisen asialle. Mediuutisten kyselyssä kävi ilmi useita muitakin joukkueita, jotka aikovat järjestää seuraajilleen rokotuspisteitä matseihin, tai ovat niin jo tehneetkin.

Lahden Pelicans kertoo olleensa asiassa edelläkävijä.

”Meillä oli ensimmäisenä liiga-joukkueena koronarokotepiste ottelussamme”, kertoo Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen.

Kyseessä oli Pelicans–JYP-ottelu 29. syyskuuta.

”Olimme positiivisesti yllättyneitä, että rokotteen ottelun yhteydessä ottaneita oli useita kymmeniä.”

”Haluamme olla mukana mahdollistamassa rokotteen ottamisen kaikille.”

Porin Ässistä kerrotaan, että joukkue on pitänyt rokotuspistettä auki jo yhdessä liigaottelussa Isomäki Areenalla ja käytäntöä tullaan jatkamaan seuraavissa otteluissa.

”Keskustelimme asiasta yhdessä alueen perusturvan kanssa, ja he pitivät rokotuspistettä Areenallamme loistavana ideana”, Ässien liiketoimintajohtaja Niklas Ikonen sanoo.

”Asiakaskunnassamme on paljon ryhmiä, joilla ei ole koronarokotetta. Näin myös perusturva tavoittaa heidät.”

Rokotteen ottaminen on Ikosen mukaan Satakunnassa ongelmallista, koska rokotuspisteet eivät ole olleet auki viikonloppuisin.

”Haluamme olla mukana mahdollistamassa rokotteen ottamisen kaikille, jotka sen haluavat.”

Ikonen on tyytyväinen ensimmäisen kokeilun saldoon, sillä ottelun yhteydessä koronarokotteen otti noin 70 katsojaa.

Rauman Lukko suunnittelee myös tarjoavansa kiekkokansalle koronarokotuksia, mahdollisesti jo lauantain pelissä.

”Haluamme osaltamme varmistaa terveydenhuollon kantokyvyn kestämistä, ja tämä on yksi tärkeimmistä keinoista jo käytössä olevien keinojen ohella”, Rauman Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas sanoo.

Myös Tappara on lähdössä liikkeelle. Myynti- ja markkinointijohtaja Aki Holman mukaan epidemialääkäri on lähestynyt seuraa idealla, että koronarokottamiselle olisi mahdollisuus pelin yhteydessä.

”Olemme puoltaneet tätä. Ajankohta on vielä auki”, Holma kertoo.

Muiden seurojen kanta käytäntöön selviää lähiaikoina. Kaikki niisteä eivät varmaankaan aio matsirokotuksia järjestää, esimerkkinä Kookoo Hockey.

"Kymsote vastaa Kymenlaakson rokotuksista, niiden toteutustavasta ja aikatauluista, emmekä me voi siihen asiaan vaikuttaa”, arvelee Kookoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa.

Myöskään HIFK ei toistaiseksi suunnittele matsirokotuksia, kertoo myyntijohtaja Markus Lindström.

”Pääkaupunkiseudulla on niin suuri määrä rokotuspisteitä, että kaikilla halukkailla on aivan varmasti mahdollisuus ottaa rokote. Yhden tilapäisen rokotuspisteen lisääminen Helsingin jäähallille tuskin vaikuttaisi kokonaisuudessa juuri ollenkaan”, hän perustelee.

Toistaiseksi ole ollut koronarokotuksia myöskään esimerkiksi Kalpan tai Jukurien otteluissa. Kalpan toimitusjohtajan Toni Saksmanin mukaan joukkue on kyllä avoin yhteistyölle, mikäli terveydenhuolto tarvitsee apua.

Kaikkialla lätkämaailman apua ei edes tarvita.

”Etelä-Savossa on erittäin hyvä rokotekattavuus tällä hetkellä. Olemme keskustelleet paikallisen sairaanhoitopiirin kanssa asiasta ja totesimme yhdessä, että rokotuspisteille ei ole tarvetta meidän peleissä, koska sairaalassa on koronarokotuksille walk in -piste.”, Jukurien toimitusjohtaja Antti Laakso sanoo.

Juttuun on täydennetty 20.10. klo 16:08 HIFK:n osuus ja 21.10. klo 14:36 Jukurien ja Kalpan osuus.