Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinto myönnettiin tänään keinohaiman kehittelystä innostuneelle sisätautilääkäri Lorenzo Sandinille, joka työskentelee Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa.

Tee se itse -keinohaima on kämmenelle mahtuva mikrotietokone, joka insuliinipumpun ja jatkuvasti kudossokeria mittaavan verensokerisensorin kanssa pyrkii matkimaan tervettä ihmisen haimaa. Se ohjaa insuliinin annostelua glukoosisensorin arvojen mukaan, parhaimmillaan aivan automaattisesti.

Lorenzo Sandini on innostunut keinohaiman kehittämisprojektista, jossa on mukana tuhansia diabeetikoita, heidän omaisiaan, ja koodaajia eri puolilta maailmaa. Aihetunnisteilla #wearenotwaiting ja #openAPS verkosta löytyvä projekti perustuu vapaaehtoisuuteen ja ideoiden ja osaamisen maksuttomaan jakamiseen.

Keinohaiman kehitysprojekti on riippumaton laitevalmistajista ja akateemisesta tutkimuksesta.

– Insuliinipumppujen valmistajien ohjelmistot ovat tarkasti vartioituja liikesalaisuuksia. Tämän projektin keinohaimasta käyttäjä tietää, mitä se tekee ja miksi, ja jos ohjelmisto ei täytä kaikkia omia tarpeita, sitä voi kehittää paremmin itselle sopivaksi, Sandini sanoo Suomen Diabetesliiton tiedotteessa.

Lorenzo Sandinia Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinnon saajaksi ehdottaneet kollegat perustelevat ehdotustaan muun muassa näin:

- Lorenzo Sandini on poikkeuksellisella tavalla edistänyt keinohaiman käyttöönottoa Suomessa rakentamalla yhdessä potilaan kanssa vapaa-ajallaan pienen laitteiston, joka keskustelee langattomasti insuliinipumpun ja glukoosisensoreiden kanssa. Avoimen lähdekoodin ohjelmisto on tehty kansainvälisessä ohjelmistokehittäjien, hoitoammattilaisten ja potilaiden OpenAPS- verkostossa.

- Lorenzo Sandinin toteuttama laite on jatkuvasti potilaan käytössä, ja sillä on parannettu sokeritasapainoa ja vähennetty hypoglykemioita. Sandinin järjestelmän kehittämiseen liittyneitä oivalluksia (glukoosiarvojen vaihtelevuuden arviointi) on otettu myös maailmanlaajuiseen levitykseen. Tämä kehittämisen toimintamalli on erinomainen esimerkki muuttuneesta maailmasta: innovatiivisten ammattihenkilöiden ja potilaiden yhteistyö parantaa hoidon keskeistä teknologiaa ja käytäntöjä. Keinohaimasta tullee merkittävä osa tyypin 1 diabetesta sairastavien hoitovaihtoehtoja jo lähivuosina.

Mediuutiset haastatteli aiemmin tänä vuonna Sandinia keinohaimaan liittyen. Lue uutinen täältä.