Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on huolissaan lähestyvän vapun vietosta Suomessa. Hän nosti hallituksen neuvottelujen alla yhtenä isona kysymyksenä esiin sen, miten vappua saadaan vietettyä niin, että ihmiset yhä välttelisivät fyysisiä kontakteja.

– Tautihan ei millään tavalla ole ohi. Meillä on paljon tekemistä vielä, Ohisalo sanoi Säätytalolla aamulla.

Ohisalo arvioi, ettei poliisi tarvitse vappua varten käyttöönsä toimia valmiuslain perusteella, vaan pystyy toimimaan nykyisin valtuuksin. Hallitus käy keskustelua vapun toimintamallista.

– Keskeistä on se, miten ihmiset henkilökohtaisessa elämässään käyttäytyvät ja toimivat. Emme voi jokaista ihmistä tulla kädestä pitäen pitämään erillään.

Iso keskustelunaihe tänään on Ohisalon mukaan Suomen exit-strategia, jonka avulla kriisistä tullaan ulos.

Lisäksi Ohisalo pitää tärkeänä laajaa testaamista ja tautiketjujen jäljittämistä, missä mobiilisovellusta tulee olemaan keskeisessä roolissa. Hänen mielestään vapaaehtoisuuteen perustuva malli olisi toimiva, jossa tietoturva ja henkilösuoja otettaisiin vahvasti mukaan. Hän toivoi, että hallitus kävisi tänään läpi tällaista mallia.

Sovellus on jo työstössä ja Ohisalo toivoo sitä käyttöön mahdollisimman pian, koska se on osa sitä, miten rajoitustoimia päästään purkamaan.

Ohisalon mukaan myös kouluista käydään keskustelua ja kaikki riippuu taudinkuvasta, josta hallitus saa tänään tietoa.

Julkisuudessa on jo keskusteltu siitä, olisivatko koulut ensimmäisenä listalla, kun rajoitustoimia ryhdytään asteittain purkamaan.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.