Muistin virkistykseksi: viime syksynä Tyks harkitsi sisäilmaoireista kärsivien erikoisklinikan avaamista Turkuun.

Suunnitelma pantiin jäihin joulukuun puolivälissä. Sairaalajohtaja Petri Virolaisen mukaan siksi, ettei Suomessa ole päästy yhteisymmärrykseen siitä, mitä sisäilmaoireita poteville pitäisi tehdä.

Myöskään eduskunnan valtiovarainvaliokunta ei halunnut kiirehtiä sisäilmasta sairastuneiden tutkimukseen ja hoitoon erikoistuneen kliinisen yksikön perustamisessa Turun yliopistoon.

Valiokunta halusi ensin katsoa, millaisia villoja saadaan muun muassa Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelmasta, jonka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käynnisti kesäkuussa.

Nyt villoja on alkanut kertyä.

Valtioneuvoston Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelma julkisten rakennusten sisäilmaongelmien suitsimiseksi on palautekierroksella helmikuun puoliväliin asti.

Tällä viikolla siitä kerättiin näkemyksiä verkossa ja kaikille avoimissa keskusteluissa Oulussa ja Helsingissä. Keskustelu jatkuu Joensuussa (2.2.) ja Turussa (13.2.).

On kiinnostavaa nähdä, herättääkö tämä tiekartta sisäilmaklinikan henkiin Turussa.

Toimenpideohjelma tuntuu olevan sillä kannalla. Se ehdottaa, että Suomeen perustetaan kuntoutuspoliklinikoita palvelemaan sisäilmasta pahasti kärsiviä ja muita samantyyppisiä potilasryhmiä.

Pilotoinnin jälkeen vuonna 2021 ne olisi kuulemma tarkoitus integroida osaksi terveydenhuoltojärjestelmää.