Syöpähoitojen epätasa-arvoisuudesta on päästävä eroon ja saatava syöpähoidoista yhtä saavutettavia kaikkialla Euroopassa, sanoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen tiedotteessa.

”Euroopassa on tällä hetkellä syövän hoidossa ensimmäisen ja toisen luokan kansalaisia. Itä-Euroopassa syöpäpotilailla on 30 prosenttia pienempi mahdollisuus selviytyä länsieurooppalaisiin potilaisiin verrattuna. Syövän torjunta ja hoito eivät saa riippua sosiaalisesta asemasta tai maantieteestä.”

Myös Suomessa voidaan tehdä vielä lisää syöpähoitojen parantamiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi, vaikka tilanne onkin Suomessa hyvä.

”Rintasyöpiä seulotaan ja hoidetaan Suomessa erinomaisen hyvin, mutta aivan samalla tasolla ei ole esimerkiksi eturauhassyövän hoito miehillä. Tässä pitäisi tehdä enemmän ja paremmin.”

Pietikäinen lisäisi seulontoja.

”Meidän kannattaisi Suomessa myös tehdä ihosyöpäseulontoja. Se olisi kustannuksiltaan varsin matalaa ja syöpätapausten havaitseminen tehokasta.”

Euroopan parlamentin syöväntorjuntaan keskittyvä erikoisvaliokunta (BECA) asetettiin syyskuussa 2020 tutkimaan sitä, mitä Eurooppa voisi tehdä syövän nitistämiseksi. BECA-valiokunnan loppuraportissa parlamentti vaatii kunnianhimoisia toimia EU:n yhteiseen syöväntorjuntaan ja evästää Euroopan komissiota sen tuleviin syövänvastaisiin toimiin.

Laadukas syövän hoito kuuluu jokaiselle

Pietikäisen mukaan Euroopassa täytyy taata kaikille kansalaisille laadukas, saavutettava ja edullinen syöpähoito.

”Tämä tarkoittaa keskeisten syöpien seulontaa, varhaista diagnostisointia, nopeaa hoitoonpääsyä ja hoidonjälkeistä kuntoutusta. Lisäksi sairastamisen jälkeen pitää tukea potilaiden työllistymistä ja paluuta sairastamisen jälkeiseen elämään.”

Laadukas syövän hoito kuuluu jokaiselle eurooppalaiselle tulotasosta, sukupuolesta, asuinpaikasta tai etnisestä taustasta riippumatta. EU-tasolla on panostettava lisää myös tutkimukseen ja yhteistyöhön syövän hoidossa.

”EU-maiden erillisillä terveydenhuoltojärjestelmillä on todella paljon tietoa ja kokemusta syövän hoidosta. Mitä kaikkea voisimmekaan tehdä, jos yhdistäisimme kaiken tämän asiantuntemuksen”, Pietikäinen huomauttaa.

”Tähän tarvitsemme lisää tutkimusrahoitusta EU:lta, parhaiden käytäntöjen vaihtamista, hoidon tutkimusta, eurooppalaisen terveysdata-avaruuden ja syöpien hoidon osaamiskeskuksia. Lisäksi meidän pitää helpottaa syöpäpotilaiden hakeutumista hoitoon toisessa EU-maassa.”

Mallia koronan hoidosta

Syöpähoidot ja -lääkkeet ovat kalliita, varsinkin erittäin harvinaisten syöpätyyppien hoitoon tarkoitetut.

”Käytimme koronarokotteiden hankinnassa eurooppalaista yhteishankintajärjestelmää, ja tätä Euroopan komission tulisi edistää myös syöpälääkkeiden kohdalla. Se tekisi hoidoista edullisempia sekä potilaille että terveydenhuoltojärjestelmille.”

Lisäksi on panostettava ennaltaehkäisyyn.

”Elinympäristömme erilaiset kemikaalit, huono ilmanlaatu ja mikrohiukkaset vaikuttavat syöpien esiintyvyyteen. Syöpien kasvuennustetta ei saa pysäytettyä, jos emme pyri ratkaisemaan näitä ongelmia.”

Lue seuraavaksi: