Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tampereen yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto aloittavat toukokuussa kaikille avoimen verkkokoulutuksen, jossa opastetaan koronavirustapausten kontaktien kartoittamista ja tartunnalle altistuneiden jäljitystä.

– Kiinnostusta koulutukseen on ollut paljon. Tavoitteena on, että ilmoittautuminen siihen alkaa toukokuun puolivälissä, kertoo koulutuksesta vastaava epidemiologian professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta.

Avoimelle verkkokurssille voi osallistua kuka tahansa, mutta ensisijaisesti se on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle sekä alalle opiskeleville.

– Kurssi on työkalu, jonka avulla sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat laajentaa ja tehostaa jäljitystoimintaansa.

Tartuntojen jäljittäminen on ollut aina infektioyksiköiden perustyötä, joka perustuu tartuntatautilakiin. Koronaepidemian aikana tekijöitä tarvitaan moninkertaisesti normaaliaikaan verrattuna.

– Koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen tarvittava lisähenkilöiden määrä vaihtelee paikallisesti muun muassa sen mukaan, kuinka paljon tautitapauksia on ilmaantunut.

Käytännössä jäljittäjän työ on selvittää kuka, missä ja milloin on ollut lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa. Jäljittäminen perustuu kyselylomakkeeseen ja haastatteluihin.

– Kun liikkumisrajoituksia lievennetään, on odotettavissa, että tartunnalle altistuneita tulee lisää. Tartuntaketjujen jäljittäminen ja katkaiseminen on siis entistäkin tärkeämpää, kertoo Nuorti.