Sinkin flunssan kestoa lyhentävästä vaikutuksesta on aiemmin kertonut ainakin kahdeksan tutkimusta. Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa ei kuitenkaan tällaista efektiä havaittu.

Tutkimuksessa selvitettiin sinkki-imeskelytablettien vaikutusta flunssaan Helsingin kaupungin työntekijöillä. Koehenkilöt saivat kotiinsa pakkauksen, jossa oli sinkkitabletteja tai lumetabletteja, jotta viive flunssan alkamisen ja hoidon aloituksen välillä olisi mahdollisimman lyhyt. Koehenkilöitä ohjeistettiin ensimmäisten flunssaoireiden ilmaannuttua imeskelemään kuusi tablettia päivässä mahdollisimman hitaasti viiden päivän ajan.

Tutkimuksen aikana 88 koehenkilöä sairastui flunssaan. Viisipäiväisen hoidon aikana toipumisessa ei ollut eroa sinkkiryhmän ja vertailuryhmän välillä.

BMJ Open -lehdessä julkaistussa satunnaistetussa tutkimuksessa sinkkiryhmän päivittäinen sinkin annos oli 78 milligrammaa.

Osa ihmisistä kokee sinkkitablettien maun niin epämukavana, etteivät he voi käyttää niitä.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa 37 prosenttia sinkkiryhmän koehenkilöistä ei kokenut minkäänlaisia haittavaikutuksia sinkkitableteista. Imeskelytablettien käytön määrällä ei myöskään ollut eroa ryhmien välillä, joten maku ei vähentänyt keskimääräistä käyttöä.

Nyt julkaistu tutkimus ei ole ainoa, jossa sinkin ei ole havaittu lyhentävän flunssan kesto. Myös monissa muissa tutkimuksissa sinkki on ollut tehoton.

Tulosten ristiriitaisuus voi selittyä sinkkitablettien eroilla. Nyt tehdyssä tutkimuksessa käytettiin suomalaisissa apteekeissa myytäviä 13 milligramman sinkkiasetaattitabletteja, joista sinkin on todettu liukenevan hyvin.

– Emme voineet osoittaa sinkki-imeskelytabletteja tehokkaaksi, mutta tutkimuksemme ei myöskään kumoa kahdeksan aikaisemman tutkimuksen havaitsemaa hyötyä, dosentti Harri Hemilä sanoo tiedotteessa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.