Flunssan kestoa lyhentävän sinkkiasetaatin suosio on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, kertoo Yliopiston Apteekki.

Suihkeena ja tabletteina nautittavat valmisteet lyhentää tutkitusti flunssan kestoa ja helpottaa sen oireita.

Flunssakausi ajoittuu Suomessa yleensä syksystä kevääseen. Lokakuusta maaliskuuhun myös flunssan alkuvaiheeseen tarkoitettujen sinkkiasetaattivalmisteiden kysyntä on selvästi suurempaa kuin muina kuukausina.

– Sinkkiasetaatin käyttö kannattaa aloittaa heti flunssan ensimmäisten oireiden alettua, sanoo proviisori Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista tiedotteessa.

Flunssan oireita ovat vuotava nenä, kipeä nielu ja kiristävät lihakset. Vaihdellen voi esiintyä myös päänsärkyä, tukkoisuutta, aivastelua ja yskää. Kosketus- tai pisaratartuntana leviävän flunssan oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan 3–4 päivää tartunnasta.

Sinkkiasetaattivalmisteiden myynti Yliopiston Apteekissa yli kaksinkertaistui vuonna 2018 edellisvuodesta, jolloin valmisteet tulivat Suomen apteekkeihin. Tänä vuonna myynnin ennustetaan jälleen kasvavan edellisvuodesta.

Lehtisen mukaan tablettimuotoinen imeskeltävä sinkkiasetaatti on selvästi suositumpi, mutta nieluun suihkeena annosteltavalla valmisteella on omat kannattajansa.