Silmätautien erikoislääkäri Ilpo Tuisku jätti Hyksin taakseen huhtikuussa ja perusti kollegoidensa kanssa uuden yksityisen silmäsairaalan. Silmäsairaala Valo on ottanut ensimmäiset potilaat vastaan tällä viikolla.

Sairaala toimii Helsingissä ja Kouvolassa.

Helsingin keskustassa on tarkoitusta varten rakennetut, remontoidut omat tilat, Kouvolassa sairaalan lääkärit toimivat Mehiläisen tiloissa. Kouvola valikoitui toiseksi sijaintipaikaksi siksi, että Tuisku on sieltä kotoisin.

Kyseessä on toinen kerta, kun Tuisku on ollut perustamassa yksityistä silmäsairaalaa. Vuonna 2008 perustettu Espoon yksityinen silmäsairaala toimii yhä kauppakeskus Sellossa, mutta Tuisku myi osuutensa vuonna 2010.

Seitsemän viime vuotta Tuisku oli Hyksin silmäklinikan apulaisylilääkäri.

Hän sanoo jäävänsä kaipaamaan Hyksistä työkavereita, mutta ihan kaikkea hän ei jää julkiselta puolelta kaipaamaan. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi raskas byrokratia, kankea päätöksenteko ja hallintomalli, jossa hoitajilla ja lääkäreillä on eri johtajat.

– Klinikkatasollakin pitäisi olla yksi johtaja, Tuisku sanoo.

Byrokratia ilmenee hänen mielestään esimerkiksi turhana kirjaamisena, kankeana hankintamenettelynä ja monimutkaisina tutkimuslupahakemuksina.

Pystyin lähes tuplaamaan tutkimieni potilaiden määrän.

Päätöksentekoa hän sujuvoittaisi niin, että poliittiset päättäjät keskittyisivät suuriin linjoihin ja valitsisivat mieleisensä hallituksen, jolle käytännön päätökset ja valtuudet sitten annettaisiin tehtäviksi.

– Nythän on aika tavallista, että poliittiset päättäjät puuttuvat hyvinkin pieniin asioihin, mikä ei voi olla tarkoitus, Tuisku sanoo.

Julkisella puolella pitäisi Tuiskun mielestä pystyä myös nykyistä dynaamisempaan ja kannustavampaan palkkaukseen. Vastavalmistunut erikoislääkäri saa melko samantasoista palkkaa kuin kokenut erikoislääkäri, jonka työ saattaa kuitenkin olla tuottavampaa nopeiden diagnoosien ja lisäkäyntien välttämisen vuoksi.