Suojalasien käyttö on vähentänyt voimakkaasti ilotulitteiden sytyttäjien vammautumisia ja etenkin vakavia silmävammoja. Viime uutena vuotena maamme sairaaloissa hoidettiin silti 13 ilotulitteista vammautunutta.

Silmälääkäreille vuodenvaihteen yö on aina vuoden kiireisin, sillä päivystyksissä ympäri maata varaudutaan vastaanottamaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia ilotulitteista vammautuneita potilaita. Eniten potilaita hoidetaan Husin Silmätaudeilla.

– Pääkaupunkiseudulla varaudutaan 3–6 ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan ja koko Suomessa 12–16 vammaan vuodenvaihteessa, kertoo ylilääkäri Tero Kivelä Hus Silmätaudeista, tiedotteessa.

Ilotulitteiden tarkastus on pistokokeisiin perustuvaa. Satojen tuhansien myytyjen tulitteiden joukossa on aina ”susia”, jotka räjähtävät sytytettäessä, jäävät maastoon tai kääntyvät vikasuuntaan, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti.

Myös ilotulituksen seuraaminen ulkona ilman suojalaseja on aina riski, lukuun ottamatta järjestettyjä näytöksiä. Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä uudesta vuodesta 2011 alkaen. Niiden on todettu suojaavan tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja roiskeilta.

Ilotulitteita ostettaessa on muistettava hankkia suojalasit koko juhlaväelle, joka seuraa ilotulitusta ulkona. Erityisesti tämä koskee lapsia, joita on vammautunut viiden viime vuoden aikana yli 20.

– Viime uutena vuotena vammautuneista lapsia oli neljä. Heistä ketään ei ollut suojattu suojalaseilla, ylilääkäri Kivelä muistuttaa.

Huokeat muoviset, polykarbonaatista tehdyt suojalasit sopivat Kivelän mukaan kaiken ikäisille ja kestävät vuodesta toiseen.

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa Silmätautien päivystyspoliklinikan silmäpäivystykseen, 09 4717 3170.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi ILMAISEKSI, Klikkaa tästä .