Yliopistosairaalat saivat loppusuoralle silmäklinikoiden uuden työkalupaketin, jota on neljä vuotta kehitetty silmätautiopin professorin Anja Tuulosen johdolla.

Aces-rwm-toimintamallissa kerätään dataa neljän suurimman silmäsairauden hoidon arkikustannusvaikuttavuudesta. Tarkoitus on mitata, miten hoidot vaikuttavat todellisten potilaiden näkökykyyn ja vointiin arjessa.

Neljä suurinta silmäsairautta ovat silmänpohjan ikärappeuma, glaukooma, diabeettinen verkkokalvosairaus ja kaihi. Näistä ikärappeuma on pahin eli eniten pysyvää näkövammaa aiheuttava sairaus.

Uuden datatyökalun tarve on selvä, sen osoitti yliopistosairaaloiden silmäklinikoiden tekemä vertailu.

"Vaikka kaikille neljälle suurelle silmäsairaudelle on olemassa Käypä hoito -suositus, jokainen silmäklinikka näyttää soveltavan niitä eri tavalla", Tuulonen sanoo.

Aces-rwm-toimintamallin avulla aiotaan nyt katsoa, millainen vaikutus eri hoitotavoilla on.

"Kaikki silmäklinikat ajattelevat toimivansa oikein. Työkalu kertoo, kuka meistä mahdollisesti alihoitaa tai ylihoitaa näitä sairauksia. Tällaista tietoa ei aiemmin ole ollut olemassa."

Ikääntyvässä Suomessa silmäsairauksien hoidon kysyntä on jatkuvasti suurempi kuin tarjonta. Tuulonen antaa esimerkin tutulta klinikalta, Taysin Silmäkeskuksesta.

"Ikärappeuman hoitoa tarvitsevien määrä Taysissa on vuodesta 2008 lisääntynyt 19-kertaiseksi, mutta silmäklinikan voimavarat eivät ole lisääntyneet samassa suhteessa."

Tarvittiin keino jakaa rajalliset voimavarat yhdenvertaisesti ja vaikuttavasti.

Vertailudataa myös Ruotsista

Taysissa on analysoitu silmä­sairauksien arkidataa jo vuodesta 2008 lähtien, yhteensä yli 200 000 interventiosta. Vaikka oman klinikan hoitojen arviointi on Tuulosen mukaan tärkeää, pelkkä oman toiminnan tai yhden silmäsairauden hoidon arviointi ei riitä kustannusvaikuttavuuden selvittämiseen.

"Olemmekin juuri saaneet vertailudataa Tyksistä ja Oysista, ja pääsemme analysoimaan niitä yhdessä. Meille on luvassa vertailudataa myös Ruotsista. Tämä on valtava tiedon aarreaitta."

Silmäsairauksien Aces-rwm-malli on herättänyt kiinnostusta yli maan ja erikoisalojen rajojen.

"Mallin periaatteet on sovellettavissa mille tahansa erikoisalalle."

LUE MYÖS: