Sote-uudistuksen valmistelu käynnistyi, jälleen. Uudistusta luotsaava johtoryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa eilen maanantaina.

Kokouksessa ryhmä keskusteli tehtävästään, työskentelytavoistaan ja uudistuksen organisoinnista. Sote-uudistuksen johtoryhmän tehtävänä on johtaa sote-uudistuksen virkavalmistelua ja koordinoida kokonaisuutta sekä toimia Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -kehittämisohjelman ohjausryhmänä.

– Tehtävämme on turvata ihmisten yhdenvertaiset peruspalvelut, linjasi puheenjohtaja, ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysminiseriöstä.

Tulevan sote-järjestelmän valmistelu tehdään eri ministeriöiden yhteistyönä. Lakiehdotukset sisältävät sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen, muutokset rahoitus- ja verotuslainsäädäntöön sekä ehdotukset kuntien valtionosuusjärjestelmän muuttamisesta.

Lisäksi valmistellaan lakiehdotukset maakuntien hallinnosta, taloudesta, maakuntajaosta ja -vaaleista, omaisuuden ja henkilöstön siirrosta sekä muut uudistuksen voimaantuloon liittyvät säännökset.

Selvityshenkilö, kaupunkineuvos Kari Nenonen antoi aloituskokouksessa johtoryhmälle tilannekatsauksen yhdestä uudistuksen kiperästä kysymyksestä, Uudenmaan sote-erillisselvityksestä.

Syksyn 2019 aikana selvitetään, millä tavalla sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen järjestäminen toteutettaisiin Uudellamaalla. Selvitys tehdään osana sote-uudistusta. Nenonen vastaa prosessin aikana kuntien kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Selvitys valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä.

Myös hallitusohjelmassa sovittu pelastustoimen siirtäminen kunnilta 18 maakunnan vastuulle oli heti ensimmäisen kokoontumisen keskustelunaiheena.

Ohjaus- ja kehittämisjohtaja Taito Vainio sisäministeriöstä esitteli siihen liittyviä suunnitelmia, kuten käynnistettävää Maakunnallisen pelastustoimen perustaminen -hanketta.

Pelastustoiminnan ja sosiaali- ja terveydenhuollon, varsinkin ensihoidon, tiiviin yhteyden tuoma synergiaetu turvataan uudistuksessa.

Sisäministeriö vastaa pelastustoimen sisällöllisestä valmistelusta, sosiaali- ja terveysministeriö sosiaali- ja terveystoimen sisällöllisestä valmistelusta sekä valtiovarainministeriö maakuntien perustamiseen ja maakuntien rahoitukseen liittyvästä valmistelusta.

Lue myös:

Nyt olisi palvelusetelille sauma – Sote-uudistuksen pitkittyminen on vienyt palvelujen ostosopimukset osassa kuntia katkolle (MU 10.9.2019)

Mediuutiset 10 vuotta sitten: Lääkäriliitto tyrmäsi sote-integraatiot – "Synergiaetuja ei ole" (MU 6.9.2019)

Sote-uudistuksen punnertaminen alkaa Uudellamaalla – Kunnilta yksimielinen viesti Rinteen hallitukselle (MU 16.8.2019)