MRSA-bakteeri on yleistynyt tuotantosioilla Suomessa, minkä vuoksi sikoja työkseen käsittelevien on suojauduttava tartunnalta.

Työterveyslaitos on tehnyt ohjeet suojautumiseen Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. MRSA (metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus) voi tarttua eläimestä ihmiseen ja ihmisestä eläimeen. MRSA on stafylokokki-bakteeri, joka on tullut vastustuskykyiseksi antibiooteille, ja siksi sen leviäminen on estettävä.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan myös lehmät kantavat MRSA:ta.

MRSA voi tarttua ihmisten ja eläinten välillä kosketuksesta sekä pintojen, vaatteiden, jalkineiden tai ilman välityksellä. MRSA säilyy pitkään elossa pölyssä, ja sikaloissa leijuu usein runsaasti pölyä ilmassa. Kaikkien tuotantosikoja käsittelevien ja sikaloissa vierailevien on suojauduttava.

Koiria ja muita kotieläimiä ei saa päästää tuotantoeläintiloihin. Sikalassa ne voivat saada MRSA-tartunnan ja tuoda bakteerin mukanaan kotiin.

Kypsennetyn lihan käsitteleminen ja syöminen on turvallista. Käsien ja työvälineiden pesu on tärkeää aina raa’an lihan käsittelyn jälkeen.

Työterveyslaitos on laatinut ohjeet suojautumiseen tartunnalta:

1. Valitse työmenetelmät, jotka nostavat mahdollisimman vähän pölyä ilmaan. Käytä hengityksensuojainta.

2. Pese kädet vedellä ja saippualla ja kuivaa kertakäyttöpyyhkeeseen ainakin ennen ruokailua ja ennen wc-käyntiä (myös jälkeen) sekä sikojen parissa työskentelyn päättyessä.

3. Jos ihosi on rikki, peitä kohta vesitiiviisti ennen sikalaan menoa ja käytä kertakäyttökäsineitä.

4. Riisu korut ja rannekello ennen eläintiloihin menoa. Laita puhelin vesitiiviiseen pussiin tai käytä mieluummin vain eläintiloihin tarkoitettua puhelinta.

5. Pue työvaatteet, päähine, turvajalkineet, hengityksensuojain ja suojakäsineet ennen eläintiloihin menoa. Riisu ne tiloista poistuessasi ja käy heti suihkussa, pese myös hiukset.

6. Pese sikalassa käytetyt vaatteet mieluiten sikalarakennuksessa tai ainakin erillään muusta pyykistä.

7. Käytä eläintiloissa tilakohtaisia, henkilökohtaisia jalkineita ja puhdista ne säännöllisesti.

8. Käytä sikalassa käytettyjä työvälineitä vain siellä.

9. Kun sinä tai perheenjäsenesi tarvitsette sairaanhoitoa, kertokaa, että sinä tai joku perheenjäsenistä työskentelette sikatilalla. Sairaalaan tullessa saatetaan selvittää, onko teillä MRSA-tartuntaa antibioottivalintoja varten sekä lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

Lue myös, miten marjauute voi nitistää MRSA:n.

Tampereella kehitetään keinonenää, joka voi haistaa myös MRSA:n.