”Kainuussa on ollut käytössä vastaava toimintamalli ja nyt hoitopolkua on muokattu yhdenmukaiseksi valtakunnallisten käytäntöjen kanssa”, kertoo gynekologi Mari Kuivalainen Kainuun keskussairaalasta.

Palvelua tarjotaan yli 16-vuotiaille seksuaalirikoksen uhreille sukupuolesta riippumatta. Tutkimukset ja käynnit ovat uhrille ilmaisia, eikä rikosilmoituksen teko ole ehtona tutkimuksille. Tutkimusten osalta tapahtumasta tulisi olla alle yksi kuukausi.

Seksuaalirikoksissa nopea yhteys terveydenhuoltoon

Yhteydenotot SERI-keskukseen 1. tammikuuta 2022 alkaen voi tehdä numeroon 040 1533 273 kellonajasta riippumatta. Puheluihin vastaa terveydenhuollon ammattihenkilö, joka kartoittaa tilanteen ja antaa soittajalle toimintaohjeita. Yhteydenoton voi uhrin puolesta tehdä myös muu henkilö.

Alaikäisten osalta SERI-keskus toimii yhteistyössä poliisin ja sosiaalipäivystyksen kanssa. Tarvittava henkinen tuki järjestetään sairaalan psykiatrian ammattilaisten avulla.

Kainuun keskussairaalan päivystys palvelee vuoden jokaisen päivänä kellon ympäri. Päivystysavun numerossa 116 117 saa ohjeita ja neuvoja kiireellisissä tilanteissa. Hätätilanteessa tulee aina soittaa hätäkeskuksen numeroon 112.

Tukea ja apua on saatavilla

Seksuaalirikoksen kokeneelle tapahtuma ja sen selvittäminen on vaikeaa, mutta tukea ja apua on saatavilla. SERI-keskuksen tavoitteena on helpottaa paitsi tutkimuksia, myös auttaa jatkossa eri tavoin.

Uutena työmuotona on myös SERI-keskuksen tekemä puhelinseuranta tapahtuman jälkeen, jossa seurataan paitsi fyysistä, myös psyykkistä toipumista. Seksuaalirikoksen kohdannut voi tavata myös seksuaalineuvojaa asioiden käsittelemiseksi. Tukea on saatavilla myös vapaaehtoissektorilta, esimerkiksi vertaistuen muodossa.