Enkelisijoittajat sijoittivat viime vuonna eniten terveysalan startup-yrityksiin. Enkelisijoituksista runsas viidesosa kohdistui tälle sektorille.

Tieto ilmenee Suomen bisnesenkeliverkosto FiBANin ja valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoituksen uudesta selvityksestä, joka kattaa tiedot 1178 enkelisijoituksen vuosina 2013– 2020 saaneesta startupista.

Selvityksestä ilmenee, että enkelisijoittajien kiinnostus terveysalaa kohtaan on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Vielä vuonna 2013 sijoituksista 14 prosenttia tehtiin terveysalan yrityksiin, mutta vuonna 2020 osuus oli 22 prosenttia.

Terveysalan jälkeen enkelisijoittajat sijoittivat viime vuonna eniten IT-alan ja valmistavan teollisuuden startup-yrityksiin.

IT-sektorille kohdistui vuonna 2020 joka viides enkelisijoitus, mutta osuus on laskenut tasaisesti vuonna 2014 nähdystä 31 prosentista. Valmistavan teollisuuden osuus sijoituksista on pysynyt 17 prosentissa viimeiset kolme vuotta.

Bisnesenkelirahoituksen saaneista yrityksistä nopeimmin kasvanut ala on kuitenkin bioteknologia. Pandemian myötä kiinnostuksen odotetaan pysyvän korkealla.

"Pandemia on osaltaan kiihdyttänyt paitsi terveysalan kiinnostavuutta myös terveysalan yritysten valuaatioiden kasvua, jotka ovat liki tuplaantuneet vuoden 2019 ja 2020 välillä samalla, kun kaikkien enkelisijoituksen saaneiden yritysten mediaanivaluaatio on hieman laskenut", kertoo FiBANin toimitusjohtaja Amel Gaily tiedotteessa.

Valuaatiolla tarkoitetaan yrityksen arvoa.

Myös skaalautuva teknologia on monen nopeaa kasvua tavoittelevan startupin liiketoiminnan ytimessä. Liki kolmannes rahoituksen saaneista yrityksistä on vahvasti ohjelmistovetoisia.

Tekoälyyn tai kehittyneeseen analytiikkaan keskittyvät startupit muodostivat vuonna 2020 kaikkiaan 8 prosenttia rahoituksen saaneista yrityksistä. Tekoälyä hyödynsivät eniten IT-alan, internet-palvelujen ja terveysalan startupit.

Selvityksen pohjana on käytetty analytiikkayhtiö Vainun kehittämää algoritmia, joka luokittelee yritykset vertikaaleihin automaattisesti niiden verkkosivujen pohjalta.

Lue myös: