Selkäkivut ovat yleisiä jo nuorilla riippumatta siitä, osallistuvatko he urheiluseuratoimintaan vai eivät.

Nuorista koripallon ja salibandyn pelaajista noin joka toinen on kokenut selkäkipuja edellisen vuoden aikana ja joka kahdeksannella pelaajalla selkäkivut häiritsevät merkittävästi harrastamista.

Tulokset selviävät terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti Marleena Rossin väitöstutkimuksesta.

Tutkimus selvitti selkäkipujen yleisyyttä urheiluseurattomintaan osallistuvilla ja ei-osallistuvilla nuorilla. Lisäksi tutkittiin harjoituksista ja peleistä poissaoloja aiheuttaneiden selkäkipujen yleisyyttä ja riskitekijöitä nuorilla koripallon ja salibandyn pelaajilla.

– Urheiluseurassa liikkuvilla pojilla oli enemmän alaselkäkipuja kuin pojilla, jotka eivät harrastaneet seurassa. Toisaalta urheiluseuratoimintaan osallistuvat tytöt ja pojat raportoivat vähemmän niska-hartiaseudun kipuja, Rossi kertoo tiedotteessa.

Todennäköisyys raportoida myös muita tuki- ja liikuntaelinkipuja oli suurempi nuorilla, joilla oli selkäkipuja.

Rossin mukaan useimmiten pelaajien selkäkivut alkavat vähitellen ja pääsääntöisesti alaselän alueella.

Keskimäärin poissaolo harjoituksista selkäkipujen takia kesti kaksi viikkoa. Lisäksi useampi kuin joka kolmas vähitellen alkaneista selkäkivuista esti normaaliin harjoitteluun osallistumista jopa yli 29 päivän ajan.

Etenkin koripalloon liittyy paljon hyppyjä ja alastuloja, mutta yhteyttä alastulon aiheuttaman iskun ja selkäkipujen välillä ei löydetty.

Vaikka selkäkivut ovat yleisiä myös nuorilla urheilijoilla, vaikuttaa siltä, että salibandy ja koripallo eivät altista selkäkivuille merkittävästi muuta väestöä enempää, kertoo tutkimus.