Pelastakaa Lapset on kehittänyt yhdessä nuorten kanssa mobiili- ja tablettisovelluksen, joka jakaa tietoa seksuaaliterveydestä ja koronaviruksesta. Koronapandemian pelätään lisäävän teiniraskauksia Sierra Leonessa, koska niin kävi myös ebolaepidemian aikana.

Pelastakaa Lasten arvion mukaan koronaviruspandemia voi johtaa Sierra Leonessa 23 000 ylimääräiseen teiniraskauteen tänä vuonna. Sen estämiseksi järjestö on julkaissut innovatiivisen, interaktiivisen pelisovelluksen nuorille. Sovellus tarjoaa luotettavaa tietoa seksuaaliterveydestä sekä siitä, miten suojautua koronavirukselta.

Noin neljännes 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolemista Sierra Leonessa liittyy raskauteen.

Sovellus tehtiin yhteistyössä Sierra Leonen nuorten, sierraleonelaisen Limkokwingin yliopiston ja tanskalaisen Lulu Labin ohjelmistokehittäjien kanssa.

Teinit tunnistivat erilaisia skenaarioita ja keksivät vaihtoehtoja ja ratkaisuja, jotka he kokivat aidoiksi. Kun koronavirusuhka kasvoi, sovellukseen otettiin mukaan myös olennaista tietoa hygieniasta ja etäisyyksien noudattamisesta.

Tuloksena on työkalu, joka puhuu seksuaali- ja lisääntymisterveydestä suoraan, tarjoaa luotettavaa tietoa ja auttaa nuoria tekemään päätöksiä, jotka suojelevat heitä infektioilta, raskaudelta ja koronavirukselta. Se myös kertoo, mistä saa tukea.

– Sain tietää koronaviruksesta Facebookin ja WhatsAppin kautta. Tämä sovellus on hyvä, koska se opettaa meille ehkäisyvälineistä ja muista suojautumistavoista. Se suojelee minua ja perhettäni virukselta. Käyttämällä sitä opimme enemmän etäisyyksien noudattamisesta, käsien pesusta säännöllisesti, kasvosuojainten käytöstä sekä siitä, ettei saa halata tai kätellä, sanoo freetownilainen 16-vuotias Emma Kargbo tiedotteessa.

Pelisovellusta voi käyttää netissä tai ilman nettiyhteyttä älypuhelimen tai tabletin kautta. Niille nuorille, joilla ei ole käytössään tablettia tai älypuhelinta, Pelastakaa Lapset järjestää omia istuntoja.

Sierra Leonessa internetissä liikkuu väärää tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta, mikä vaikuttaa teiniraskauksien ja sukupuolitautien korkeaan määrään etenkin urbaaneilla alueilla. Seksistä puhuminen on tabu, eikä kouluissa ole seksivalistusta.

Teiniraskauteen liittyvä stigma tarkoittaa, että usein äidit ajavat tyttärensä pois perheestä, kun he ovat näkyvästi raskaana. Heillä ei ole paikkaa, mihin mennä.

Koronavirus uhkaa johtaa katastrofaaliseen teiniraskaustilanteeseen, sillä näin kävi myös vuosien 2014–2015 ebolaepidemian aikana. Myös ebolan aikana suljettiin kouluja ja asetettiin ulkonaliikkumiskieltoja. Terveysjärjestelmä kärsi ja työpaikkoja menetettiin, mikä johti talousvaikeuksiin ja ruokapulaan. Tämän seurauksena teiniraskaudet kasvoivat jopa 65 prosenttia.

– Samat riskit ovat palanneet, mutta emme voi antaa sen tapahtua uudelleen. Kuten kaikki meistä, Sierra Leonen lapset pelkäävät virusta ja ovat huolissaan tulevaisuudesta. Ei ole koskaan ollut tärkeämpää voimaannuttaa teinejä ottamaan haltuun seksuaaliterveytensä ja pysymään turvassa, sanoo Pelastakaa Lasten maajohtaja Heather Campbell tiedotteessa.

Pelastakaa Lapset toimittaa ruokaa, käteistä ja saippuaa tytöille, joilla on pandemian aikana vaikeuksia. Tytöille järjestetään myös ammattikoulutusta, kuten räätälinoppia, jota he voivat käyttää perheen tulojen lisäämiseksi ja käydä silti koulua.

Kadiatu on mukana toiminnassa ja yrittää auttaa tyttöjä tekemään oikeita valintoja.

Koronaviruspandemia ja sen vaikutukset, kuten eristys, koulutuksen puute ja taloudelliset vaikeudet uhkaavat vahingoittaa naisia ja tyttöjä ympäri maailman. Puolen vuoden eristys voi johtaa seitsemään miljoonaan uuteen ei-toivottuun raskauteen ja sukupuolistuneen väkivallan lisääntymiseen. Tällä vuosikymmenellä saatetaan nähdä myös 13 miljoonaa lapsiavioliittoa lisää.

Nuoret äidit ovat suuremmassa raskauskouristuksen ja infektioiden riskissä. Joka vuosi 15–19-vuotiaat tytöt tekevät 3,9 miljoonaa turvatonta aborttia, mikä johtaa äitiyskuolleisuuteen ja pysyviin terveysongelmiin.

Sierra Leonessa on 14.6. mennessä rekisteröity 1132 koronavirustapausta ja 51 kuolemaa. Pelkona on, että virus leviää nopeasti tiheästi asutettujen slummien läpi.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.